|
StatutTeza a fost susţinută pe 10 februarie 2006 în CSSşi aprobată de CNAA pe 27 aprilie 2006 Autoreferat![]() ![]() TezaCZU 547.572+547.78+547.792
|
Lucrarea descrie sinteză noilor combinaţii heterociclice cu potenţială activitate biologică. Pornind de la acetofenonă, acizii benzoic şi salicilic, au fost sintetizate heterocicluri pentaatomice, conţinând fragmente 1,2,4-triazolice, oxadiazolice, pirazolice, tiazolice şi 1,3-dioxolanice. Cu acest scop acetofenonele iniţiale au fost transformate în fenacilbromurile, 1,3-dioxolanii, 2-bromometil-2-fenil-1,3-dioxolanii şi chalconele respective. A fost demonstrat, că cetalizarea fenacilbromurilor oferă randamente mai înalte de obţinere a 2-bromometil-2-fenil-1,3-dioxolanilor, decât bromurarea 2-metil-2-fenil-1,3-dioxolanilor. A fost cercetată reacţia fenacilbromurilor cu benzalguanidina, stabilindu-se, că natura produselor reacţiei depinde de raportul reactivilor iniţiali: cu cantităţi echimolare se formează derivaţi ai 1,2-diamino-4-fenilimidazolului, iar un surplus dublu de fenacilbromură conduce la derivaţi ai imidazo-[1,2α]-imidazolului. A fost elaborată o metodă nouă preparativă de obţinere a principiului activ al fungicidului sistemic “TILT”, ce reprezintă un mijloc eficace de combatere a maladiilor fungice ale cerealelor.
Pentru prima dată a fost stabilită utilitatea sintezei-monoreactor pentru conversia avantajoasă a chalconelor disponibile în pirazoline stabile. A fost demonstrat, că derivaţilor acetofenonelor cu fragmente pirazolinice şi oxindolice le sunt caracteristice proprietăţi antidepresive. Pe baza hidrazidelor acizilor benzoic şi salicilic a fost înfăptuită sinteza 5-aril-2-tio-1,3,4-oxadiazolilor noi, unii dintre aceştia manifestând activitate antituberculoză accentuată.