|
StatutTeza a fost susţinută pe 15 februarie 2006 în CSSşi aprobată de CNAA pe 27 aprilie 2006 Autoreferat![]() TezaCZU 616.981.48-03.2+ 614
|
Lucrarea disertaţională este realizată la catedra Epidemiologie a USMF „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova şi este consacrată problemei de educaţie pentru sănătate în profilaxia infecţiilor şi invaziilor intestinale. În teză sunt expuse rezultatele analizei epidemiologice retrospective a morbidităţii prin infecţii şi invazii intestinale în Republica Moldova, inclusiv structura şi nivelul morbidităţii, dinamica multianuală şi anuală, repartizarea morbidităţii conform grupelor de vărstă, morbiditatea în diverse zone administrative a Republicii Moldova, precum şi paguba economică preliminară cauzată societăţii de infecţiile intestinale.
A fost argumentată problema infecţiilor şi invaziilor intestinale pentru sănătatea publică din Republica Moldova la etapa actuală, în baza studiului epidemiologic retrospectiv pe perioada anilor 1995-2002.
A fost efectuată o evaluate a cunoştinţelor populaţei (elevi, pedagogi, mame cu copii vîrstă fragedă) din Republica Moldova în probleme de epidemiologie şi profilaxie a infecţiuilor şi invaziilor intestinale, folosind metoda de anchetare. În baza rezultatelor obţinute au fost elaborate materiale informative originale şi un program de educaţie pentru sănătate la temă, care a fost implementat în unele şcoli-bază pentru experiment din zonele de Nord, Centru şi de Sud a Republicii Moldova. Programul a fost asigurat cu seturi de materiale informative şi ilustrative originale elaborate, multiplicate, şi distribuite în şcolile-bază. Au fost petrecute seminare metodologice de implementare a materialelor elaborate.
După o perioadă de circa 6 luni de implementare a mijloacelor informaţionale şi de activităţi de educaţie pentru sănătate au fost evaliate rezultatele programului printr-o anchetare repetată a aceloraşi contingente de elevi. Cunoştinţele elevilor au crescut evident de la 38,2% la 74,7%, cea ce confirmă eficacitatea măsurilor întreprinse.
Orientarea spre activităţi de prevenţie şi promovare a sănătăţii tinerii generaţii, algoritmul argumentat al acţiunilor, volumul considerabil al cercetărilor, mijloacele originale de educaţie pentru sănătate în prevenţia infecţiilor şi invaziilor intestinale, rezultatele pozitive, permit de a recomanda implementarea lor şi în alte regiuni ale ţării.