|
StatutTeza a fost susţinută pe 24 februarie 2006 în CSSşi aprobată de CNAA pe 27 aprilie 2006 Autoreferat– 0.36 Mb / în română– 0.39 Mb / în rusă TezaCZU 620.21:634.8 (478) (043)
6.00 Mb /
în rusă |
Teza de doctor este dedicată cercetărilor proprietăţilor consumiste (fizice, chimice biochimice şi organoleptice (33 de indici), eficienţei de producere şi rentabilităţii păstrării a 19 soiuri de struguri de masă (cultivate în zona climaterică de centru a Republicii Moldova), prezentate de atât soiuri noi cît si soiuri raionate, dar care nu au fost studiate anterior în viziunea merceologică.
Analiza de dispersie a permis să fie depistat rolul determinant al influenţei apartinenţei la soiul respectiv, condiţiilor climaterice, anilor de vegetaţie şi a altor factori asupra unor proprietăţi de consum (fizice, chimice, biochimice şi organoleptice) şi asupra modificării acestora în perioada de păstrare.
În baza analizei de corelare sunt arătate conexiunile reciproce dintre 33 de indici ai proprietăţilor de consum a soiurilor studiate.
În baza analizei detaliate a datelor obţinute au fost dipestate soiurile cele mai rentabile pentru producere şi păstrare şi cele mai valoroase din punct de vedere al proprietăţilor de consum.
Este prezentată concepţia generală a noţiunii “caracteristica merceologică” a mărfii_ inclusiv a strugurilor de masă şi în primieră sunt formulate caracteristicile merceologice a 19 soiuri studiate (raionate şi noi).
Rezultatele cercetărilor pe tema tezei sunt generalizate în 20 articole ştiinţifice în volumul total 3,80 c.a.