Paşaportul specialităţii:
Domeniul ştiinţific în care se acordă gradul ştiinţific
Tehnica,economie
Formula specialităţi
Merceologia produselor alimentare ţine de domeniul ştiinţei merceologice, se ocupă cu studiul mărfurilor alimentare ca valori de întrebuinţare (de consum) şi a factorilor care le condiţionează gradul de utilitate, cu cercetările tehnico-economice a produselor alimentare într-o concepţie integratoare a utilităţii, a calităţii lor raportată la necesitate şi eficienţa economico-socială.
Merceologia studiază produsele multilateral: structura, compoziţia şi proprietăţile care le determină calitatea; factorii formării calităţii (proiectul produsului; materia primă; tehnologia producerii sau obţinerii, cultivării; ambalajul); gama sortimentală; modul de apreciere şi menţinere a calităţii în sferele circulaţiei şi consumului; protecţia mediului şi a consumatorului, şi sub diferite aspecte, atât din punct de vedere tehnic, cât şi din punct de vedere economic şi social, toate acestea constituindu-se în domenii şi funcţii (tehnică, economică şi socială) inseparabile, aflate într-o strânsă interdepedenţă în toate verigile (sferele) circuitului lor tehnic: proiectare – producere – circulaţie – consumare – mediul ambiant.
Cercetările merceologice sunt efectuate utilizând un ansamblu de metodologii, metode (generale: inductivă, deductivă, analiza şi sinteza, matematice, statistice; clasice: observaţia, psihosenzoriale, analiza structurii şi compoziţiei, analiza funcţională, analiza comparativă, experimentale, economice, combinate; moderne: analiza valorii, analiza morfologică, tipologia, modelarea, metoda Brainstorming), mijloace şi procedee, inclusiv din alte domenii ale ştiinţei, având concepţia, potrivit căreia, produsele sunt considerate ca un sistem de structuri şi funcţii, care participă în proporţii diferite la stabilirea nivelului calitativ la un moment dat.
Sferele de cercetare
Merceologia produselor alimentare cercetează probleme şi fenomene specifice calităţii şi sortimentului acestor produse, precum şi problemele teoriei şi practicii merceologiei.
Direcţiile principale de cercetare:
- Dezvoltarea bazei teoretice şi practice a merceologiei ca ştiinţă tehnico-economică;
- Studierea factorilor formării (proiectul (receptura) produsului; materia primă; tehnologia obţinerii, preparării, producerii; ambalajul şi ambalarea; etichetarea şi marcarea) şi căile sporirii calităţii produselor alimentare;
- Studierea factorilor menţinerii calităţii produselor alimentare în perioada circuitului lor tehnic: producere – circulaţie (transportare, depozitare, păstrare, comercializare) – consumare;
- Studierea factorilor formării, lărgirii şi aprofundării sortimentului de produse alimentare (proiectul (receptura) produsului; materia primă; tehnologia obţinerii, preparării, producerii; ambalajul şi ambalarea) şi căile perfecţionării lui;
- Dezvoltarea şi aplicarea teoriei calităţii şi sortimentului mărfurilor alimentare, managementului calităţii şi sortimentului mărfurilor, inclusiv alimentare;
- Elaborarea (în baza materiei prime autohtone) şi introducerea în producere, circulaţie şi consum a noilor produse alimentare;
- Elaborarea caracteristicii merceologice a produselor alimentare noi;
- Studierea multilaterală a proprietăţilor consumiste ale produselor alimentare existente şi elaborarea metodelor şi căilor îmbunătăţirii lor;
- Studierea şi aprecierea eficienţei economice şi sociale a mărfurilor alimentare în condiţiile economiei de piaţă;
- Studierea şi aprecierea eficienţi economice şi sociale a sistemelor „calitate - valoare”, „calitate - utilitate”, „calitate – necesitate - utilitate”, „calitate – cost – valoare”, „calitate – cost – necesitate”, „calitate – cost – cerere”, „sortiment – cost – necesitate”, „sortiment – cost – cerere”, „calitate – sortiment”, „calitate – sortiment - necesitate”, „sortiment – viteza circulaţiei” etc. în cazul diferitor produse alimentare, inclusiv noi;
- Studierea multilaterală a materiei prime, inclusiv autohtone, utilizată şi posibilă pentru utilizare în alimentaţie, pentru descoperirea şi utilizarea proprietăţilor ei noi consumiste;
- Elaborarea metodelor, inclusiv metodelor expres, de cercetare şi apreciere a calităţii produselor alimentare;
- Analiza nomenclatorului existent şi elaborarea noilor caracteristici ale calităţii şi sortimentului produselor alimentare şi condiţiilor de administrare;
- Analiza situaţiei existente şi perfecţionarea clasificării şi codificării mărfurilor alimentare ca instrument de perfecţionare şi dirijare a sortimentului produselor alimentare;
- Standardizarea şi certificarea, marcarea şi etichetarea produselor alimentare;
- Elaborarea cerinţelor şi metodelor, condiţiilor de păstrare, transportare, depozitare şi garantare a calităţii mărfurilor alimentare;
- Calimetria produselor alimentare;
- Elaborarea cerinţelor şi metodelor recepţiei calitative şi cantitative, comercializării mărfurilor alimentare şi protecţiei consumatorului;
- Elaborarea metodelor şi normelor raţionale de consum, urmărirea modului de comportare a produselor alimentare în consum, influenţei lor asupra organismului uman şi efectelor asupra mediului;
- Elaborarea metodelor de folosire a resturilor (rămăşiţilor) de producere şi materiei secundare alimentare, a produselor alimentare învechite;
- Cauzele, esenţa şi procesele alterării, defectologia produselor alimentare.
Specialităţi adiacente:
Specialităţi complementare:
- 02.00.01 - Chimie anorganică
- 02.00.02 - Chimie analitică
- 02.00.03 - Chimie organică
- 02.00.04 - Chimie fizică
- 02.00.10 - Chimie bioorganică; chimia compuşilor naturali şi fiziologic activi
- 02.00.11 - Chimie coloidală
- 03.00.04 - Biochimie
- 03.00.05 - Botanică
- 03.00.07 - Microbiologie
- 03.00.08 - Zoologie
- 03.00.16 - Ecologie
- 04.00.06 - Hidrogeologie
- 05.11.15 - Metrologie şi asigurare metrologică, standardizare şi certificare (pe ramuri)
- 05.11.16 - Aparate, sisteme şi metode de măsurare, informare, control şi diagnostic (pe ramuri)
- 08.00.11 - Statistică economică
- 08.00.12 - Contabilitate; audit; analiză economică
- 08.00.13 - Metode economico-matematice
- 09.00.01 - Ontologie şi gnoseologie
- 11.00.02 - Geografie economică, socială si politică
- 11.00.11 - Protecţia mediului ambiant şi folosirea raţională a resurselor naturale
- 12.00.02 - Drept public(cu specificarea: constituţional, administrativ, poliţienesc, militar, financiar, vamal, informaţional, ecologic); organizarea şi funcţionarea instituţiilor de drept
- 12.00.03 - Drept privat(cu specificarea: civil, familial, procesual civil, notarial, al afacerilor, informaţional, internaţional privat, dreptul muncii; dreptul protecţiei sociale)
- 14.00.20 - Toxicologie
- 14.00.16 - Fiziologie normală şi patologică
- 22.00.03 - Sociologie economică şi demografie
- 22.00.04 - Structură socială, instituţii şi procese sociale
- 01.04.01 - Aparate şi metode ale experimentului fizic
- 01.04.02 - Fizică teoretică şi matematică
- 01.04.04 - Electronică fizică
- 01.04.05 - Optică, fizica laserilor
- 01.04.06 - Acustică, unde mecanice
- 01.04.07 - Fizica stării condensate
- 01.04.08 - Procese fizice în gaze şi în plasmă
- 01.04.09 - Procese fizice la temperaturi joase
- 01.04.10 - Fizica şi ingineria semiconductorilor
- 01.04.11 - Fizica fenomenelor electrice şi magnetice
- 01.04.14 - Termofizică şi termotehnică
- 01.04.15 - Fizică atomică şi moleculară
- 01.04.17 - Fizică chimică
- 01.04.18 - Cristalografie şi cristalofizică
- 01.04.22 - Supraconductibilitate
- 01.04.24 - Fizica sistemelor mezoscopice
- 01.04.25 - Fizica materialelor organice
- 01.04.27 - Mecanica corpului solid deformabil
- 01.04.26 - Mecanică teoretică
- 01.04.28 - Mecanica fluidelor şi a plasmei
- 01.04.03 - Radiofizică
- 01.04.30 - Fizica atmosferei şi hidrosferei
Delimitările de specialităţile adiacente
Investigaţiile ştiinţifice la specialitatea 05.18.15 Merceologia produselor alimentare se intersectează în mare măsură cu investigaţiile ştiinţifice la toate specialităţile din blocul 05.18.00 Tehnologia produselor alimentare, specialităţile adiacente enumerate mai sus din blocurile 06.01.00 Agronomia şi 06.02.00 Zootehnia atât în utilizarea metodelor de cercetare, cât şi în scopuri. Însă investigaţiile ştiinţifice merceologice sunt mai complexe şi-s direcţionate în fond spre satisfacerea maximală a necesităţilor şi cerinţelor consumatorului produsului alimentar în baza elaborării metodelor şi procedeelor de formare, îmbunătăţire şi păstrare cu cheltuieli cât mai mici a proprietăţilor lui consumiste până şi în procesul consumării. În deosebi sunt studiate nu atât aceste metode şi procedee, precum şi procese, aparate cât influenţele lor la formarea şi păstrarea calităţii (proprietăţilor consumiste) şi formarea sortimentului produselor alimentare.
În investigaţiile merceologice sunt reflectate din punct de vedere tehnic, economic şi social problemele şi căile de soluţionare atât ale producătorului, cât şi a comerciantului şi consumătorului, ţinând cont şi de mediul ambiant. Aceste cercetări ştiinţifice necesită şi utilizarea metodelor specifice unor specialităţi adiacente enumerate mai sus din blocul 08.00.00 Economie, ca: economia politică, marketing şi logistică, economie şi management şi altele.
Elaborarea caracteristicii merceologie a produsului alimentar necesită investigaţii ştiinţifice care cuprind integral ciclul „vieţii de marfă”, în deosebi sferele circulaţiei şi consumului, şi aspectele tehnic, inclusiv structura şi compoziţia, procesele ce au loc în produs etc., economic şi social ceea ce necesită utilizarea cunoştinţelor, legităţilor şi metodelor specifice ştiinţelor complementare enumerate mai sus: fizica, chimia, biochimia, botanica, microbiologia, zoologie, sociologie şi altele.
Specialitatea 05.18.15 Merceologia produselor alimentare în mare măsură se intersectează prin bazele teoretice, metodologie şi scopuri cu specialitatea adiacentă 05.19.08 Merceologia mărfurilor industriale şi materiei prime pentru industria uşoară,însă aceasta din urmă are ca obiect al cercetărilor mărfurile nealimentare, care se deosebesc considerabil de produsele alimentare prin structură, compoziţie, proprietăţile consumiste şi destinaţie, deci şi metodele de cercetare, în deosebi a caracteristicelor tehnice, sunt altele deosebite.
Maleca Tudor Hariton, doctor în ştiinţe tehnice, conferenţiar universitar, şef catedră Merceologie, expertiză şi marketing al mărfurilor a Universităţii Cooperatist-Comerciale din Moldova, rector al UCCM.
Autorii:
Date despre autorii paşaportului specialităţii ştiinţifice, a programei examenului de doctorat şi date despre recenzenţi
Autorii:
- Maleca Tudor Hariton, doctor în ştiinţe tehnice, conferenţiar
universitar, şef catedră Merceologie, expertiză şi marketing al mărfurilor a Universităţii Cooperatist-Comerciale din Moldova, rector al UCCM.
Recenzenţii:
- Panfil Ion Mihai, doctor în ştiinţe tehnice, conferenţiar universitar,
catedra Merceologie şi tehnologie, Academia de Studii Economice din Moldova.
- Bulican Andrian Petru, doctor în ştiinţe agricole, conferenţiar universitar,
catedra Comerţ, turism şi servicii hoteliere, Academia de Studii Economice din Moldova.
- Petrovici Sergiu Ilici, doctor habilitat în economie, profesor universitar, şef catedra Marketing, comerţ, relaţii economice internaţionale, UCCM