|
StatutTeza a fost susţinută pe 5 octombrie 2016 în CSSşi aprobată de CNAA pe 15 noiembrie 2016 Autoreferat![]() TezaCZU 726.8(478) 17/18(043.3)
|
Structura tezei: Introducere, 3 capitole, concluzii generale și recomandări. Volumul tezei – 150 de pagini text de bază, bibliografie din 291 de titluri, 2 anexe. Conţinutul de esenţă al tezei este reflectat în 35 de publicații științifice, inclusiv două monografii.
Domeniul de cercetare: studiul artelor vizuale, istoria şi teoria arhitecturii.
Scopul investigaţiei constă în prezentarea complexă a spaţiului cultural al cimitirului ortodox din Republica Moldova în secolul al XVIII-lea – prima jumătate a secolului al XIX-lea sub aspect istoric, arhitectural şi artistic.
Obiectivele tezei: valorificarea particularităţilor arhitectural-istorice şi artistice ale cimitirelor; repertorierea, descrierea, sistematizarea şi includerea în circuitul ştiinţific a celor mai reprezentative cimitire, biserici din cimitir și construcții arhitecturale funerare.
Noutatea şi originalitatea lucrării rezidă din specificul tezei, care prezintă o primă investigaţie în istoriografia naţională, elaborată prin valorificarea ştiinţifică a materialului arhivistic, istoric, cartografic, epigrafic, iconografic și documentarea pe teren. În premieră este prezentat un tablou complex al evoluției cimitirului ortodox și al construcțiilor funerare arhitecturale.
Problema ştiinţifică importantă soluţionată constă în identificarea și elucidarea particularităților specifice ale evoluției arhitecturale, istorice și artistice a cimitirelor ortodoxe din Republica Moldova. Ca rezultat va fi conturat un compartiment prețios al culturii materiale și spirituale în vederea completării bazei de date a patrimoniului cultural național, racordării la politicile culturale europene privind valorificarea științifică şi salvgardarea monumentelor istorico-arhitecturale.
Valoarea aplicativă și semnificaţia teoretică a tezei se exprimă în argumentarea ştiinţifică a rezultatelor prin diversificarea ştiinţifică a studiului artelor vizuale; tipologiile prezentate pot servi ca suport metodologic pentru viitoarele lucrări de sinteză în domeniul arhitecturii de cult şi funerare. Conţinutul teoretic şi practic al tezei constituie o sursă de informare în repertorierea cimitirelor ortodoxe, bisericilor și monumentelor funerare. Rezultatele științifice pot fi folosite ca suport didactic în instituţiile de învăţământ la specialităţile Istoria arhitecturii, Teologie, Istorie, Educaţie Civică.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Rezultatele cercetărilor, constatările teoretice şi recomandările contribuie la diversificarea unor lucrări de sinteză, a unor cursuri de specialitate privind arhitectura de cult. Rezultatele ştiinţifice au fost implementate prin publicarea a 35 de articole științifice cu un volum total de cca 40.0 c.a. și 20 de rapoarte susținute la conferinţe naţionale şi internaţionale pe problematica respectivă, de asemenea, prin utilizarea informaţiilor la pregătirea emisiunilor TV despre spațiul cimitirului, pietrele funerare, bisericile din cimitir.
6