|
StatutTeza a fost susţinută pe 2 septembrie 2006 în CSSşi aprobată de CNAA pe 14 iunie 2007 Autoreferat![]() TezaCZU [339.922:061.1]+339.5 (043.2)
|
Cercetarea Integrarea economică europeană şi incidenţele ei asupra comerţului exterior contribuie la extinderea dimensiunii studiilor consacrate procesului de integrare europeană, subliniind caracterul accelerat de manifestare a tendinţelor integraţioniste. Subiectul cercetării vizează un aspect de mare însemnătate al procesului de integrare, căci comerţul exterior este unul din cele mai semnificative instrumente ale integrării europene, dezvoltarea căruia a presupus abandonarea suveranităţii în domeniul comercial.
Evaluarea efectelor integrării europene asupra comerţului exterior comportă un interes deosebit de cercetare mai ales în contextul în care sistemul multilateral al comerţului internaţional este ameninţat de fenomenul de proliferare a blocurilor comerciale ce promovează tendinţe protecţioniste faţă de ţările terţe. În accest sens, cercetarea a abordat şi problematica dihotonomiei regionalism-multilateralism. Dimensiunea teoretică pune în valoare conceptul de integrare regională, dar şi alte concepte conexe, precum integrare europeană, construcţie europeană, integrare pozitivă, integrare negativă, integrare diferenţiată.
Lucrarea decelează particularităţile fundamentale ale procesului de extindere spre Est a Uniunii Europene şi propune o analiză mai aprofundată a problemelor integrării comerciale ale noilor state membre în spaţiul european. Au fost de asemenea identificate efectele comerciale ale lărgirii spre Est asupra ţărilor membre şi asupra poziţiei Uniunii Europene în comerţul internaţional.
În teză este argumentată necesitatea preluării experienţei de integrare comercială în spaţiul european de la alte state membre noi ale Uniunii Europene, dar şi de la ţări candidate, în special, de la România. În contextul dat a fost subliniată necesitatea diversificării şi lărgirii atât a ofertei de export, cât şi a pieţelor de export.
CAPITOLUL 2. Extinderea Uniunii Europene spre Est şi incidenţele ei
asupra comerţului exterior
CAPITOLUL 3. Relaţiile comerciale dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană în contextul extinderii Uniunii Europene spre Est