|
StatutTeza a fost susţinută pe 15 noiembrie 2006 în CSSşi aprobată de CNAA pe 21 decembrie 2006 Autoreferat![]() TezaCZU 616.718.66 - 001.5 – 089 + 617.585.1
|
La momentul actual fracturile maleolare constituie cca 20–22% din toate leziunile scheletale şi pînă la 60% din toate fracturile oaselor gambei. Tratamentul lor ridică un şir de probleme rezolvarea cărora are ca scop minimalizarea discomfortului traumatizatului prin scurtarea termenului de spitalizare şi de imobilizare externă, de mers timp îndelungat în cîrje şi în final obţinerea unui rezultat anatomic şi funcţional bun.
Studiul dat a înclus 124 bolnavi cu fracturi maleolare trataţi chirurgical în perioada anilor 1999–2004 prin metodele contemporane AO (78 bolnavi) şi cu unele dispozitive, procedee elaborate şi implementate de noi (46 bolnavi).
În perioada preclinică, prin studiul experimental pe material cadaveric, am constatat că în fracturile maleolei laterale de tipul A şi de tipul B joase (după clasificarea Danis-Weber) osteosinteza cu placa-bidinţată elaborată de noi, care prin „dinţii” introduşi în sectorul apical al maleolei şi şurubul întrodus prin placă şi fragmentul distal maleolar, formează un triunghi cu o stabilitate mecanică cu cca 16,2–23,6% mai mare decît placa 1/3 tubulară de tipul AO, fapt ce asigură stabilitatea optimă necesară pentru o recuperare funcţională precoce şi consolidare a fracturii. Utilizarea acestui dispozitiv în osteosinteza maleolei laterale în 41 de fracturi de tipul A(6 bolnavi), fracturi de tipul B(29 bolnavi), fracturi de tipul C(6 bolnavi) a asigurat obţinerea de rezultate bune şi excelente în 84,85% din cazuri, dovadă că ea poate fi utilizată pe larg în toate tipurile de fractură a maleolei laterale, fiind aplicată pe suprafaţa posterioară sau laterală a peroneului.
Completarea hobanajului Muller cu o placuţă metalică în forma de „8”, aplicată pe apexul maleolei mediale, măreşte gradul stabilităţii fixării cu 24,04–36,03% în comparaţie cu osteosinteza Muller, fapt determinat în studiul nostru experimental şi confirmat prin executarea lui în 19 cazuri cu consolidare în fiecare caz. În osteoporoză evidentă a metafizei distale a tibiei, în pseudoartroza maleolei mediale noi completăm hobanajul pentru osteosinteză, pe lîngă de plăcuţa în „8”, cu un şurub introdus anteroposterior, de capetele căruia ancorăm capetele firului metalic, evitînd tăierea firului hobanei prin ţesutul osos porotic metafizar la compresiune.
Efectuarea osteosintezei în fracturile maleolare prin tehnologia AO completată de unele modificări propuse de noi asigură obţinerea rezultatelor anatomice şi funcţionale bune şi excelente în circa 84,85% cazuri.