|
StatutTeza a fost susţinută pe 24 iulie 2020 în CSSşi aprobată de CNAA pe 30 octombrie 2020 Autoreferat![]() TezaCZU 332.334.4:63.1.1(478)
|
Structura tezei: introducere, trei capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografie din 139 surse, 12 anexe, 135 pagini text de bază, 46 figuri, 6 tabele. Rezultatele cercetării sunt publicate în 31 de lucrări științifice, cu un volum de 13.5 c.a. Scopul lucrării: analiza, elaborarea și perfecționarea metodologiei de reglementare a relațiilor funciare de piață la etapa actuală în agricultura Republicii Moldova.
Obiectivele lucrării:
- Abordarea teoretico-metodologică a dezvoltării procesului de reglementare a relațiilor funciare în condițiile de trecere de la monopolul statului asupra proprietății funciare la proprietatea preponderent privată asupra pământului.
- Descrierea situației actuale a relațiilor funciare, a dezvoltării lor istorice, atât în spațiul Republicii Moldova, cât și în alte țări, în scopul elaborării și implementării unui Sistem de reglementare a relațiilor funciare.
- Elaborarea principiilor, criteriilor, categoriilor care vor sta la baza instrucțiunilor, regulamentelor, cadrului legislativ, metodico-metodologic de reglementare a relațiilor funciare.
Noutatea şi originalitatea științifică:
- Identificarea factorilor ce influenţează asupra formării, dezvoltării şi perfecţionării relaţiilor funciare agricole din Republicii Moldova.
- Formularea principiilor de bază ale formării şi dezvoltării relaţiilor funciare în spațiul rural.
- Elaborarea recomandărilor de modernizare (reformare) în continuare a bazei metodologice privind dezvoltarea relaţiilor funciare autohtone.
- Evaluarea aspectului ecologic al utilizării fondului funciar din Republica Moldova în condițiile economiei de piață și elaborarea măsurilor de reglementare.
- Abordarea sistemică și elaborarea măsurilor de reglementare a relațiilor funciare în condițiile economiei de piață.
Problema ştiinţifică soluţionată constă în analiza situaţiei în domeniu, elaborarea bazei teoretice, metodologice în scopul implementării metodelor de reglementare a relaţiilor funciare agrare, a Sistemului de reglementare a relaţiilor funciare agrare în Republica Moldova.
Semnificaţia teoretică a lucrării rezidă în analiza, actualizarea, elaborarea și/sau modificarea normelor juridice, economice, ecologice, metodico-metodologice etc. din domeniul relațiilor funciare, precum și în aplicarea mecanismelor noi de reglementare a lor, reieșind din contextul socio-economic de dezvoltare a economiei naționale.
Valoarea aplicativă a lucrării o constituie rolul ei în: elaborarea, consecutiv, modificarea cadrului legislativ (Codul Funciar, alte acte legislative), implementarea metodelor economice, organizatorice și ecologice de reglementare funciară la etapa de postprivatizare a terenurilor agricole în Republica Moldova.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Rezultatele cercetărilor științifice au fost implementate în cadrul Agenției Relații Funciare și Cadastru (ARFC), Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) și sunt confirmate prin certificatele respective.