|
StatutTeza a fost susţinută pe 31 ianuarie 2007 în CSSşi aprobată de CNAA pe 1 martie 2007 Autoreferat![]() TezaCZU [616.33+616.342]-002.44-005.1-08
|
Scopul lucrării de faţă este sporirea eficacităţii tratamentului bolnavilor cu ulcere acute hemoragice gastroduodenale în baza cercetării particularităţilor etiopatogenetice, clinice şi endoscopice ale acestora.
Studiul este bazat pe analiza datelor examinării clinice, endoscopice, de laborator şi, de asemenea, pe evaluarea rezultatelor tratamentului a 114 bolnavi cu hemoragie din ulcer acut gastroduodenal.A fost demonstrat, că severitatea hemoragiei din ulcerele acute hemoragice gastroduodenale caracterizată prin criteriile clinice, endoscopice şi de laborator, corelează direct cu etiologia şi particularităţile morfologice ale UAHGD. În rezultatul studiului efectuat a fost stabilit, că nivelul înalt al acidităţii gastrice, de rând cu dereglarea mecanismelor intragastrice de protecţie determină nu doar faptul dezvoltării UAHGD, ci şi severitatea mai mare a hemoragiei iniţiale şi influenţează nefavorabil evoluţia epizodului hemoragic, micşorând eficacitatea terapiei antisecretorii şi endoscopice. Este arătat, că fonul predispozant de bază pentru dezvoltarea ulcerelor acute hemoragice gastroduodenale în cazul acţiunii factorilor lezionali exogeni (aspirina, RAINS şi alcool) este gastrita cronică activă, condiţionată în mare măsură de infecţia Helicobacter pylori. În rezultatul studiului prospectiv a fost demonstrată eficacitatea redusă a dozelor standard ale preparatelor antisecretorii pentru menţinerea nivelului stabil înalt al pH-ului intragastric la bolnavii cu UAHGD. A fost stabilit, că doar sporirea individuală a dozelor remediilor acid-supresorii în baza rezultatelor pH-metriei intragastrice prin monitorizare timp de 24 ore (aproximativ de 1,5-2 ori comparativ cu dozele standard), permite obţinerea suprimării stabile a acidităţii şi optimizarea proceselor de hemostază spontană în ulcerul acut gastroduodenal. În baza studiului clinic vast a fost dovedită eficacitatea înaltă şi inofensivitatea utilizării pe larg a hemostazei endoscopice prin injectarea trombinei şi adrenalinei în stoparea hemoragiei din UAHGD. A fost stabilit, că factorii potenţial capabili să reducă succesul terapiei endoscopice sunt hemoragia activă, pierderile sangvine iniţiale severe şi diametrul considerabil al defectului ulceros. Aşadar, studiul efectuat a permis determinarea şi descrierea celor mai caracteristice particularităţi clinice, de laborator, endoscopice şi morfologice ale UAHGD, stabilirea relaţiei acestora cu etiologia maladiei şi elaborarea metodelor de sporire a eficacităţii tratamentului acestor bolnavi, bazate în primul rând pe aplicarea largă a hemostazei endoscopice şi individualizarea schemelor de terapie antisecretorie şi de eradicare a HP.