Comisia de atestare
Comisia de acreditare
Comisiile de experţi
Dispoziţii, instrucţiuni
Acte normative
Nomenclator
Instituţii
Consilii
Seminare
Teze
Conducători de doctorat
Deţinători de grad
Doctoranzi
Postdoctoranzi
CNAA logo

 română | русский | english

CNAA / Teze / 2008 / martie /

Optimizarea creşterii şi structurării coroanei în pepinieră a pomilor de măr altoiţi pe M 9


Autor: Eugeniu Gudumac
Gradul:doctor în agricultură
Specialitatea: 06.01.07 - Pomicultură
Anul:2008
Conducător ştiinţific: Vasile Babuc
doctor habilitat, profesor universitar, Universitatea Agrară de Stat din Moldova
Instituţia:
CSS:

Statut

Teza a fost susţinută pe 31 martie 2008 în CSS
şi aprobată de CNAA pe 19 iunie 2008

Autoreferat

Adobe PDF document0.33 Mb / în română

Teza

CZU 634.1.03: 631.543.8

Adobe PDF document 1.64 Mb / în română
137 pagini

Cuvinte Cheie

Altoire la masă, Distanţe de plantare, Mod de formare a coroanei, Oculare, Pom de măr, Randament de pomi, Soi, Sistemul „knip-baum”

Adnotare

În anii 2004-2007 în zona centrală a Republicii Moldova au fost studiate distanţele de plantare în câmpul întâi a portaltoiului M 9 oculat şi altoit la masă, 6 metode de formare a coroanei pomilor altoiţi la masă cu 3 soiuri de măr: Golden Delicious Reinder’s, Jonagored şi Idared.

S-a stabilit că cea mai eficientă distanţă de plantare pentru altoirea la masă în câmpul întâi şi ulterior cronarea pomilor în câmpul doi, constituie 90x30-35 cm în funcţie de vigoarea de creştere a soiurilor.

La formarea coroanei în câmpul doi al pepinierei după sistemul olandez “knip-baum” cei mai buni şi echilibraţi indicatori ai creşterii pomilor s-au înregistrat în cazul proiectării în zona cronării a 5-6 şi 7-8 ramificări din lăstari anticipaţi cu lungimea nu mai mică de 36-56 cm în funcţie de soi, obţinute prin eliminarea de 5-6 ori a frunzelor apicale ale lăstarului axului. Prima eliminare s-a efectuat când lăstarul axului atingea înălţimea de 15-20 cm, iar următoarele cu intervalele de 5-7 zile.

La cronarea pomilor, altoiţi la masă, în câmpul doi după metoda mixtă, cei mai favorabili indicatori ai creşterii s-au înregistrat la scurtarea altoiului primăvara la înălţimea de 75 cm cu formarea bazei coroanei din muguri normali din vegetaţia precedentă a 4 ramuri bine dezvoltate cu lungimea nu mai mică de 60 cm şi mai sus pe ax a 2-3 ramuri, obţinute din lăstari anticipaţi, induşi prin eliminarea de 4 ori a frunzelor apicale ale lăstarului axului.

Cuprins


CAPITOLUL 1. Sinteză bibliografică
  • 1.1. Importanţa şi obiectivele structurării coroanei pomilor de măr în pepinieră
  • utilizaţi în sistemul intensiv de cultură.
  • 1.2. Evoluarea sistemului de formare a bazei coroanei pomilor de măr în pepinieră
  • 1.3. Actualităţi şi perspective în formarea coroanei la pomii de măr în pepinieră.

CAPITOLUL 2. Obiecte, metode şi condiţiile îndeplinirii cercetărilor.
  • 2.1. Obiecte de cercetare
    • 2.1.1. Soiul Golden Delicious Reinder’s
    • 2.1.2. Soiul Jonagored.
    • 2.1.3. Soiul Idared.
    • 2.1.4. Portaltoiul M
    • 2.1.5. Pomi obţinuţi prin altoirea în oculaţie în câmpul întâi.
    • 2.1.6. Pomi obţinuţi prin altoirea la masă şi cronaţi în câmpul doi.
    • 2.1.7. Schemele experienţelor fondate în scopul argumentării distanţelor de plantare şi formării bazei coroanei pomilor de măr în pepinieră.
  • 2.2. Metode de cercetare.
  • 2.3. Condiţiile îndeplinirii cercetărilor.
    • 2.3.1. Condiţiile meteorologice.
    • 2.3.2. Caracteristica solului
    • 2.3.3. Agrotehnica.

CAPITOLUL 3. Rezultatele cercetărilor
  • 3.1. Indicatorii principali ai creşterii plantelor în câmpul întâi al pepinierei.
    • 3.1.1. Prinderea şi pornirea în creştere a portaltoirilor şi altoirilor la masă
    • 3.1.2. Indicatorii principali ai creşterii portaltoiurilor şi altoirilor la masă
    • în câmpul întâi al şcolii de pomi
    • 3.1.3. Indicatorii principali ai creşterii pomilor de măr în câmpul doi
    • al şcolii de pom
    • 3.1.4. Potenţialul de creştere şi intensitatea asimilării substanţelor nutritive
    • de către lăstarii pomilor de măr în pepinieră
  • 3.2. Dezvoltarea şi arhitectonica sistemului radicular al pomilor de măr în pepinieră
  • 3.3. Suprafaţa foliară şi indicele foliar al pomilor de măr în pepinieră
    • 3.3.1. Suprafaţa foliară
    • 3.3.2. Indicele foliar
  • 3.4. Randamentul şi calitatea pomilor de măr în pepinieră
  • 3.5. Eficienţa economică a producerii pomilor de măr în pepinieră