|
StatutTeza a fost susţinută pe 28 august 2008 în CSSşi aprobată de CNAA pe 23 octombrie 2008 Autoreferat![]() TezaCZU 330.131.7:658.1(478)(043)
|
Teza este dedicată examinării unui cerc vast de probleme teoretice, metodologice şi aplicative ale analizei şi evaluării riscurilor economic şi financiar ale întreprinderilor cu activitate de producţie.
În teză sunt elucidate şi aprofundate noţiunile de: risc în activitatea de antreprenoriat, risc economic, risc financiar, gestiune a riscurilor, evaluare a riscurilor, metodă de evaluare a riscurilor, model dinamic de stabilitate. Concomitent, au fost examinate diferite abordări cu privire la clasificarea riscurilor atît ale savanţilor clasici, cît şi ale celor contemporani, remarcînd necesitatea întocmirii clasificatorului deschis al riscurilor pentru o întreprindere concretă. S-a evidenţiat existenţa în literatura de specialitate a diferitelor abordări cu privire la algoritmul procesului de gestiune a riscurilor, recomandînd rectificarea acestuia prin introducerea ciclicităţii. De asemenea, a fost efectuată examinarea comparativă sub apect teoretic a metodelor aplicative legate de evaluarea riscurilor şi relevarea nivelului de conlucrare funcţională a acestora.
În lucrare este tratată problematica analizei şi evaluării riscurilor economic şi financiar prin prisma variabilităţii indicatorilor de rezultat. A fost propusă aplicarea analizei în expresie valorică în scopul distingerii acţiunii modificării structurii şi sortimentului produselor vîndute asupra coeficientului de levier operaţional şi a coeficientului de levier financiar şi respectiv depistarea rezervelor interne de reducere a riscurilor economic şi financiar pe viitor. De asemenea, a fost efectuată analiza riscului financiar pe baza efectului de levier, evidenţiind factorii şi modul de influenţă al acestora asupra rentabilităţii capitalului propriu, în scopul alegerii unei structuri echilibrate a capitalului întreprinderii şi menţinerii unei situaţii economice satisfăcătoare a întreprinderii.
În vederea eficientizării întregului proces de analiză şi evaluare a riscurilor economic şi financiar ale întreprinderilor din Republica Moldova a fost elaborat un model nou aplicativ în acest domeniu, care contribuie la creşterea exactităţii şi operativităţii informaţiei despre riscurile economic şi financiar, la luarea deciziilor manageriale privind problemele de control, eliminare sau reducere a acestora pe viitor.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: