|
StatutTeza a fost susţinută pe 23 octombrie 2008 în CSSşi aprobată de CNAA pe 23 octombrie 2008 Autoreferat![]() TezaCZU 618.5-089.888.61h
|
În teză sunt relatate rezultatele cercetării a 102 parturiente supuse diverselor metode de anestezie regională (AR) pentru operaţia cezariană (OC) şi a 102 nou-născuşi delivraţi de la ele în anii 2005-2007 în IMSP ICŞDOSMşiC.
Scopul lucrării a fost studiul evoluţiei, estimarea avantajelor şi dezavantajelor anesteziei CSE la parturienetele supuse OC prin prisma unui studiu comparativ al diverselor metode de AR.
Au fost evaluate caracteristicile blocului regional produs de anestezia spinală (AS), anestezia epidurală (AE) şi anestezia combinată spinală-epidurală secvenţială (ACSE). Rezultatele obținute demonstrează că ACSE secvenţială este o metodă eficace de asistenţă intra- şi postoperatorie prin obţinerea unui bloc regional optim, care garantează analgezie perioperatorie adecvată. Administrarea volumului mic al soluţiei de anestezic local în spaţiul subarahnoidian în cadrul ACSE scade esenţial (de 8,6 ori) incidenţa blocurilor înalte, iar posibilitatea de administrare ulterioară a anestezicul local în spaţiul epidural scade brusc (de 4,3 ori) incidenţa blocurilor joase faţă de AS. Totodată doza totală relevant mică a anestezicului local micşorează incidenţa efectelor toxice faţă de AE. Incidenţa hipotensiunilor a fost mai înaltă la pacientele din lotul AS: 13 (40,6±8,7%) cazuri versus 6 (17,6±6,5%) cazuri în lotul de studiu. ACSE secvenţială, instalându-se treptat şi fiind dirijabilă atât în perioada de instalare, cât şi pe parcursul intervenţiei chirurgicale, asigură stabilitate hemodinamică mai probabilă. Hipotensiunea maternă provoacă dereglări de circulaţie uteroplacentară cu dezvoltarea diverselor stări hipoxice la făt. Incidenţa dereglărilor BCF în lotul ACSE a fost de 2,4 ori mai mică față de lotul AE. Acidemia severă la nou-născuţii din lotul ACSE s-a înregistrat de 1,9 ori mai rar faţă de lotul AS şi de 2,4 ori mai rar faţă de lotul AE. Valorile medii ale scorului Apgar în lotul nou-născuţilor delivraţi de la parturientele supuse ACSE în 1 minut de viaţă au constituit 8,06±0,41 puncte, versus 7,75±0,49 puncte în lotul AE. Presiunea diastolică mai scăzută la nou-născuţii din lotul AE este consecinţa acţiunii dozei relativ mari a anestezicului local introdus în spaţiul epidural matern. Analiza farmacocinetică a demonstrat că în toate loturile perioada de extragere fetală coincide cu realizarea valorilor maxime ale concentraţiei de lidocaină în serul sanguin matern. De aceea valorile absolute ale acestei concentraţii în momentul de extragere, la fel ca şi profilul hemodinamic matern, au un rol esenţial la determinarea stării generale neonatale. Concordanţa întâlnită între schimbările BCF, scorul Apgar, EAB neonatal, concentraţia lidocainei în serul sanguin a nou-născutului şi metoda de AR aplicată, constituie un argument în plus în favoarea înlănţuirii patogenice a tuturor momentelor susnumite, bebeluşii delivraţi de la mame cărora li s-a aplicat ACSE având caracteristicile homeostazice cele mai bune.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: