|
StatutTeza a fost susţinută pe 27 octombrie 2008 în CSSşi aprobată de CNAA pe 22 ianuarie 2009 Autoreferat![]() TezaCZU 330.101(043)330.341.42:004.5(043)
|
Specificul antrenării Republicii Moldova în procesul creării “noii economii" Actualitatea temei de cercetare este condiţionată de faptul că evoluţia socio-economică a lumii moderne se caracterizează prin complexitate, dinamicitate şi suprapunerea valorilor a 2 milenii. Apar noi şi noi fenomene care trebuie cercetate: megatendinţele, tranziţia la economia de piaţă a ţărilor ex-socialiste şi edificarea noii economii. În prezent, tehnologiile informaţionale şi de comunicare reprezintă factorul strategic de bază al ţărilor dezvoltate, facilitînd obţinerea profiturilor şi multiplicarea avantajelor economice.
Republica Moldova şi-a propus ca obiectiv strategic încadrarea eficientă în procesul de creare a noii economii, şi în acest context sporeşte necesitatea şi importanţa analizei conceptului, a elementelor şi specificului edificării noii economii în ţara noastră.
Scopul cercetării constă în studiul teoretico-metodologic şi aplicativ al noii economii şi, în baza acestuia, evaluarea nivelului, a particularităţilor şi a perspectivelor creării noii economii în Republica Moldova.
Cercetarea îmbrăţişează integral atât componenta teoretică, cât şi componenta aplicativă, inclusiv modalităţile de accelerare a transformărilor sistemice. În lucrare sunt analizate principalele teorii ale societăţii postindustriale, sunt relevate trăsăturile de bază ale noii economii. Se examinează cadrul în care transformările sistemice generează apariţia economiei de reţea. Investigaţiile realizate scot în evidenţă mecanismul de funcţionare a noii economii la nivel micro- şi macroeconomic, precum şi modelele concrete de manifestare ale societăţii informaţionale. În rezultatul cercetărilor a fost elaborat conceptul de monitorizare a creării noii economii şi modelul sinergetic al noii economii adecvat perioadei de tranziţie a Republicii Moldova.
Tezele teoretice, aspectele metodologice şi practice pot fi utilizate la perfecţionarea procesului de elaborare a strategiei de edificare a noii economii în Republica Moldova, iar recomandările propuse servesc drept suport în activitatea legislativă şi executivă, precum şi în organizarea procesului didactic.