|
StatutTeza a fost susţinută pe 7 noiembrie 2008 în CSSşi aprobată de CNAA pe 22 ianuarie 2009 Autoreferat![]() TezaCZU 657.2.016 (043)
|
În lucrare sunt examinate problemele teoretico-metodologice şi aplicative ale contabilităţii şi auditului creanţelor şi datoriilor comerciale în conformitate cu prevederile reglementărilor naţionale şi internaţionale.
Sunt analizate şi concretizate definiţiile cu privire la decontare, creanţe comerciale, datorii comerciale, efecte comerciale, modalităţi de plată, fiind propuse noi criterii de clasificare a acestora reieşind din practica decontărilor comerciale din ultimii ani. Sunt examinate probleme concrete ale recunoaşterii şi evaluării creanţelor şi datoriilor comerciale în diferite situaţii concrete. De asemenea, sunt expuse aspectele metodologice concrete ale contabilităţii creanţelor şi datoriilor comerciale şi formulate recomandări de perfecţionare a acesteia în conformitate cu cerinţele internaţionale.
În teză este abordată problematica contabilităţii creanţelor şi datoriilor comerciale la efectuarea vânzărilor/procurărilor de bunuri şi servicii pe credit comercial, cu plata anticipată a avansului total sau parţial fixat în unităţi convenţionale, cu acordarea reducerilor financiare, cu utilizarea formelor noi de compensaţie şi alte efecte comerciale. Sunt fundamentate căile de perfecţionare a contabilităţii creanţelor şi datoriilor comerciale în vederea asigurării unui nivel sporit de credibilitate şi comparabilitate a informaţiilor financiare. În lucrare pentru prima dată sunt identificate particularităţile contabilităţii efectelor comerciale în conformitate cu cerinţele internaţionale, fiind formulate recomandări concrete privind aplicarea lor la întreprinderile autohtone.
În teză au fost abordate problemele obţinerii dovezilor de audit privind unele
aspecte calitative ale creanţelor şi datoriilor comerciale cum ar fi existenţa,
plenitudinea, cezura etc. în concordanţă cu etapele efectuării unui audit al
rapoartelor financiare şi abordarea ciclică a operaţiunilor economice.
Rezultatele cercetărilor pot fi utilizate de către întreprinderile autohtone la
aplicarea modalităţilor diverse de decontări comerciale, precum şi de organizaţiile
de audit – la perfecţionarea procedurilor de obţinere a dovezilor de audit în
conformitate cu cerinţele standardelor de audit.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: