|
StatutTeza a fost susţinută pe 11 august 2009 în CSSşi aprobată de CNAA pe 1 octombrie 2009 Autoreferat![]() |
Lucrarea prezintă rezultatele cercetării în domeniul cultivării în condiţii in vitro a speciei Actinidia chinensis Planch. Scopul acestui studiu constituie testarea fazelor de iniţiere şi multiplicare in vitro a speciei luată în studiu, prin optimizarea mediilor de cultură şi a balanţei hormonale. Capacitatea proliferativă şi organogenetică a calusului obţinut a fost studiată pe o durată de 6-7 subculturi.
Ca explante primare au fost utilizate fragmente de frunze şi peţiol, la nivelul cărora s-a efectuat un studiu comparat al capacităţii de regenerare. La etapa de iniţiere a culturi in vitro în calitate de medii nutritive au fost folosite mediile MS, B5, S 2,5, suplinite cu regulatorii de creştere BAP, zeatină, IBA, ANA, 2,4 -D, 2 IP şi GA3. În dependenţă de etapa de cultivare s-a recurs la utilizarea unui raport diferit de fitohormoni. Fragmente de ţesuturi în primele 7 zile, au fost menţinute la întuneric, care mai apoi, au fost transferate în camera de cultivare, creându-se condiţii optime de creştere şi dezvoltare ca: fotoperioadă 16 ore lumină şi 8 ore întuneric, temperatura de 24 ± 1°C. Iniţial formarea calusului a avut loc pe mediul S 2,5, după 14 zile de cultivare, ce reprezenta o structură compactă de un verde intens. În urma analizei histologice la nivel de ţesut calusal au fost puse în evidenţă formarea a două tipuri de calus: morfogen şi nonmorfogen.
Iniţierea proceselor morfogenetice la nivel de calus a fost condiţionată de formarea centrelor morfogene, constituite din celule meristematice, ce au capacitatea de a prolifera şi regenera. Cultivarea ulterioară a ţesutului calusal pe mediul de regenerare S 2,5 suplinit cu 1,0 mg/l BAP şi 1,0 mg/l GA3 a condus la evoluţia centrelor morfogene, soldate cu înregistrarea organogenezei indirecte manifestate prin formarea mugurilor - caulogeneza, atestată pe mediul S 2,5 şi paralel, formarea rădăcinilor (rizogeneza) pe mediul B5. Cercetările efectuate la această etapă de cultivare au permis de a face concluzia că anume mediul 2,5 S este cel mai eficient pentru regenerarea Actinidia chinensis în condiţii in vitro. Formarea plantulelor pe mediul S 2,5 a fost constatată după 4-5 luni de cultivare, după care a urmat etapa de înrădăcinare. Plantulele regenerate au fost plantate în vase de cultură şi transferate în seră, pentru creşterea şi dezvoltarea ulterioară
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: