|
StatutTeza a fost susţinută pe 26 august 2009 în CSSşi aprobată de CNAA pe 5 noiembrie 2009 Autoreferat![]() |
Scopul lucrării constă în relevarea diversităţii, structurii şi a stării funcţionale a ihtiofaunei lacului de acumulare Vatra (Ghidighici) în condiţiile ecologice actuale. Obiective: relevarea stării actuale a diversităţii ihtiofaunei lacului de acumulare Vatra (Ghidighici), analiza succesiunilor multianuale ale diversităţii şi parametrilor cantitativi ai ihtiofaunei lacului, estimarea stării structural - funcţionale a ihtiocenozei lacului de acumulare şi evidenţierea cauzei-efect a specificului lor, evidenţierea factorilor de bază care influenţează dezvoltarea populaţiilor de peşti în lac, elaborarea recomandărilor privind valorificarea durabilă şi eficientă a fondului piscicol al lacului.
Metodologia cercetării ştiinţifice. Identificarea speciilor de peşti a fost efectuată cu ajutorul determinatoarelor în vigoare. Estimarea indicilor ecologici a fost efectuată conform algoritmilor descrişi de Simionescu V. 1984; Stan Gh., 1995; Mohan Gh., 1993; ş.a. Studiul creşterii în lungime şi greutate a fost efectuat conform metodelor descrise de Năvodaru I. ş.a. (2008), Şibaev S. ( 2007), Umnov A. (1976), Cricsunov E. (1991).
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică a lucrării. În premieră a fost efectuată analiza complexă a ihtiofaunei lacului Vatra, stabilite succesiunile multianuale ale ihtiocenozei lacului şi factorii care le determină. A fost evaluată starea ecosistemului lacului în funcţie de starea structural-funcţională a ihtiocenozei şi depistat fenomenul polimorfismului ecologic la unele specii dominante de peşti şi factorii care îl determină. Au fost utilizate modele matematice de calcul a structurii gravidimensionale a populaţiilor de peşti, a coeficientului mortalităţii naturale, totale şi prin pescuit, calculaţi indicii ecologici analitici şi sintetici. Au fost identificate specii noi, care n-au fost semnalate anterior pentru acest ecosistem.
Semnificaţia teoretică şi valoarea aplicativă a lucrării. Rezultatele obţinute la tema tezei completează cunoştinţele vizând ihtiofauna ecosistemelor acvatice din Republica Moldova.
Rezultatele vizând diversitatea, structura şi starea funcţională a ihtiocenozei au servit la elaborarea şi implementarea recomandărilor de sporire a productivităţii piscicole din lac.
Rezultatele obţinute sunt implementate de Societatea Vânătorilor şi Pescarilor şi utilizate în
procesul didactic al USM.