|
StatutTeza a fost susţinută pe 10 martie 2010 în CSSşi aprobată de CNAA pe 29 aprilie 2010 Autoreferat![]() |
Structura tezei: introducere, 4 capitole, concluzii, bibliografia din 297 surse, 120 de pagini de text de bază, 36 tabele, 14 figuri, 4 anexe. Rezultatele obţinute sunt publicate în 9 lucrări ştiinţifice, 2 brevete de invenţie.
Domeniul de studiu: oncologie.
Scopul cercetării. A optimiza identificarea focarului primar la bolnavii cu metastaze fără punct de plecarea cunoscut prin elaborarea algoritmului de diagnostic. Metodologia cercetării ştiinţifice: in studiu au fost inclişi 238 de pacienţi cu metastaze ale tumorilor maligne fără focar primar dipistat, care au fost divizaţi în 2 grupe: 91 de pacienţi cu metastaze solitare ale organelor, ţesuturilor, g/l şi 147 de pacienţi cu afectare sicncronă.
Obiectivele lucrării:
1. Studierea frecvenţei şi caracterului afectării cu metastaze a ganglionilor limfatici, organelor şi ţesuturilor la pacienţii cu focar primar nedeterminat.
2. Evidenţierea specificului evoluţiei naturale a bolii în funcţie de localizarea metastazelor.
3. Evaluarea particularităţilor morfologice ale metastazelor tumorilor maligne cu focar primar neidentificat.
4. Elaborarea unui complex optimal de măsuri clinico-diagnostice, aprecierea consecutivităţii lor şi argumentarea utilizării acestora în funcţie de localizarea şi răspândirea afecţiunii tumorale şi structuii histologice a tumorii.
5. Argumentarea ştiinţifică a unui algoritm de diagnostic pentru bolnavii care prezintă metastaze cu focar primar neidentificat.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică. Pentru prima dată în Republica Moldova a fost elaborat algoritmul de diagnostic de depistare a tumorii primare la pacienţii cu metastaze de tumore malignă fără focarul primar depistat.
Semnificaţia teoretică. Elaborarea algoritmului de diagnostic la bolnavii afectaţi de procesul malign metastatic cu punct de plecare necunoscut permite a optimiză volumul de explorari paraclinice pentru identificarea focarului primar şi da posibilitatea a efectua tratamentul specific.
Valoarea aplicativă ale lucrării: 1. A fost implementat în practica oncologică algoritmul de diagnostic de dipestarea a tumorii primare la pacienţii cu metastaze de tumore malignă fără focarul primar depistat. 2. A fost implementat în practică algoritmul de determinare a marcherilor tumorali la pacienţii cu metastaze de tumore malignă fără focarul primar depistat.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Rezultatele cercetării au permis perfecţionarea diagnosticului tumorii primare atât în clinica ISMP IOM, cât şi în condiţiile policlinicilor specializate şi ale cabinetelor oncologice raionale.