|
StatutTeza a fost susţinută pe 16 iunie 2010 în CSSşi aprobată de CNAA pe 6 octombrie 2010 Autoreferat![]() |
Teza este expusă pe 107 de pagini, cuprinde Introducere, 6 capitole, concluzii, recomandări practice, bibliografia din 224 surse, 10 tabele, 8 diagrame, 2 scheme şi este ilustrată cu 48 de imagini ale preparatelor macro- şi microscopice. Rezultatele obţinute sunt publicate în 8 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu: anatomie microscopică.
Scopul şi obiectivele studiului: constă în prelevarea şi confecţionarea unui nou biomaterial chirurgical de suturare, resorbabil cu caracteristici calitativ avansate, extinderea bazei de materie primă şi optimizarea proceselor de conservare şi sterilizare, studierea experimentală pe animale. Luând în consideraţie cele expuse mai sus noi ne-am propus următoarele obiective:
studierea structurii materialului de suturare prin metode de cercetare morfologice după o perioadă lungă de conservare în soluţie de formol de 0,5%; estimarea proprietăţilor biomecanice a arahnopiafilumului (durabilitatea, capilaritatea, elasticitatea şi imbibiţia) şi compararea lor cu cele ale catgutului necromat. Studierea posibilităţii utilizării materialului propus în practica chirurgicală; elaborarea metodei de pregătire a materialului şi a tehnologiei de preparare a firelor din el.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică: a fost propusă o sursă nouă de materie primă pentru prepararea firelor chirurgicale. Au fost elaborate metodele confecţionării, tehnica de conservare şi păstrare a materialului de suturare. S-a studiat structura arahnopiafilumului după o perioadă îndelungată de conservare şi a fost stabilit, că firele chirurgicale îşi păstrează o elasticitate şi durabilitate avansată, capilaritate şi imbibiţie scăzută.
Semnificaţia teoretică: demonstrează posibilitatea folosirii biomaterialului nou pentru suturarea ţesuturilor în experienţe pe animale. Ca bază materială se folosesc tunicile vasculară şi arahnoida măduvei spinării a bovinelor, ovinelor şi porcinelor.
Valoarea aplicativă a lucrării: s-au stabilit termenii şi condiţiile optime de păstrare a materialului de suturare în conservant. Baza materială accesibilă, prelucrarea puţin costisitoare deschid perspective largi pentru confecţionarea materialului de suturare în condiţii industriale.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice: Materialele obţinute au fost elucidate în brevetul de invenţie: „Metodă de preparare a materialulu de suturare”, nr.5627 din 2008-06-27. Rezultatele lucrării au fost implementate în procesul de instruire şi activitate ştiinţifică a unui şir de subdiviziuni medicale din ţară.