|
StatutTeza a fost susţinută pe 29 iunie 2010 în CSSşi aprobată de CNAA pe 6 octombrie 2010 Autoreferat– 0.33 Mb / în română |
Teza de doctor în medicină, Chişinău, 2010. Structura tezei: introducere, 5 capitole, concluzii, bibliografia din 303 surse, 117 pagini text de bază, 17 tabele, 43 figuri şi 6 anexe. Rezultatele obţinute sunt publicate în 30 lucrări ştiinţifice (6 fără coautori, 10 articole în reviste recenzate).
Domeniul de studiu: pediatrie. Scopul studiului: evaluarea particularităţilor clinice şi paraclinice ale astmului bronşic la elevii din diferite condiţii ocupaţionale şi rezidenţiale pentru optimizarea controlului maladiei.
Obiectivele: studierea nivelului morbidităţii prin astm bronşic la elevii claselor I-IV în municipiu; evaluarea factorilor de risc ai astmului bronşic la elevi; aprecierea indicilor funcţionali respiratori, indicilor sistemului imun umoral şi mecanismelor alergice la copiii cu astm din diferite condiţii igienice; aprecierea eficacităţii programului de recuperare imunologică a copiilor cu astm; monitorizarea clinico-funcţională a evoluţiei şi controlului astmului bronşic la elevi.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică. Studiul efectuat a permis aprecierea impactului condiţiilor ocupaţionale şi rezidenţiale nefavorabile asupra evoluţiei astmului bronşic la elevii de vârsta şcolară. A fost evaluat riscul factorilor predispozanţi familiali, personali ai elevilor cu astm, efectuat în funcţie de gender, vârstă şi de severitatea maladiei. Investigaţiile funcţionale, imunologice efectuate în studiu au permis aprecierea dereglărilor funcţionale respiratorii şi a modificărilor imunologice locale la elevii cu astm bronşic în funcţie de condiţiile rezidenţiale nefavorabile. A fost demonstrată prezenţa mecanismelor imunopatologice, prin insuficienţa funcţională a reactivităţii nespecifice condiţionate de influenţele nefaste ale nocivităţilor ambiante rezidenţiale. A fost confirmat fenotipul clinic al astmului bronşic la elevi în funcţie de vârstă şi severitatea maladiei.
Semnificaţia teoretică. Lucrarea contribuie la dezvoltarea metodologiei complexe de studiere şi analiză a problemelor de diagnostic, etiopatogenie, profilaxie şi tratament al astmului bronşic la copii în relaţie cu condiţiile mediului ocupaţional şi rezidenţial, concordându-se cu principiile de cercetare internaţionale în domeniu.
Valoarea aplicativă a studiului. S-a evidenţiat corelaţia dintre morbiditatea prin astm şi factorii de risc, ceea ce a stat la baza estimării riscului de îmbolnăvire a copiilor. În baza rezultatelor obţinute s-a format un algoritm etapizat şi bine structurat pentru evidenţierea activă, depistarea factorilor de risc, aprecierea dereglărilor funcţionale respiratorii, alergologice şi imunologice la copiii cu astm.
Rezultatele ştiinţifice sunt implementate în procesul didactic al studenţilor, rezidenţilor; măsurile elaborate conform recomandărilor metodice contribuie la perfectarea normativelor regulamentului sanitaro-igienic local în instituţii preuniversitare şi la perfectarea conduitei de diagnostic şi tratament în astmul bronşic pediatric în asistenţa medicală primară.