|
StatutTeza a fost susţinută pe 16 decembrie 2010 în CSSşi aprobată de CNAA pe 24 februarie 2011 Autoreferat![]() |
Teza este compusă din introducere, 4 capitole, concluzii şi recomandări practice, bibliografie din 165 titluri, 2 anexe. Volumul de 92 pagini de text de bază include 25 tabele şi 40 figuri. Rezultatele obţinute sunt publicate în 14 lucrări ştiinţifice.
Scopul lucrării: Crearea materialului iniţial de ameliorare la Salvia sclarea L. şi elaborarea soiurilor noi cu perioada de vegetaţie diferită şi productivitate sporită.
Obiectivele: Crearea şi evaluarea liniilor consangvinizate, hibrizilor simpli, tripli, dubli, în trepte şi complecşi de Salvia sclarea L; selectarea surselor genetice, genotipurilor perspective în crearea diferitor tipuri de hibrizi. Evaluarea caracterelor cantitative, selectarea formelor parentale cu capacitate de combinare înaltă. Determinarea efectului heterozis la hibrizii F1 creaţi. Testarea în culturi comparative de concurs a hibrizilor, soiurilor noi.
Noutatea ştiinţifică: A fost îmbogăţit şi diversificat materialul iniţial de ameliorare la Salvia sclarea L. În schemele de hibridări au fost incluşi hibrizi complecşi, dubli şi în trepte în calitate de forme parentale. Au fost evidenţiate particularităţile creării hibrizilor din diferite tipuri de încrucişări ca material iniţial de selecţie prin evaluarea preliminară a formelor parentale (genitori) după principalele caractere ameliorative, inclusiv conţinutul de ulei esenţial şi concret. S-a demonstrat influenţa specifică a germoplasmei genitorilor la expresia efectului de heterozis la caractere cantitative ce influenţează producţia de materie primă şi ulei esenţial.
Semnificaţia teoretică: Stabilirea unor legităţi ale expresiei heterozisului după caracterele cantitative, ca elemente ale structurii productivităţii, permit crearea dirijată a hibrizilor cu destinaţie specială ca material iniţial de ameliorare. Informaţia respectivă oferă posibilităţi de prognozare a nivelului de heterozis la hibrizii simpli, tripli, dubli şi în trepte, care prezintă surse valoroase de gene favorabile pentru crearea soiurilor noi.
Valoarea aplicativă: Au fost creaţi hibrizi simpli, tripli, dubli şi în trepte complecşi cu perioada de vegetaţie diferită, ce manifestă heterozis la un şir de caractere cantitative, efectul heterozisului fiind în unele cazuri foarte înalt: 15-63%. A fost creat şi omologat un soi nou de Salvia sclarea L.– Ambra Plus, peren, rezistent la ger, iernare şi boli. Randamentul soiului nou în trei ani de exploatare a plantaţiei este de 30 t/ha de inflorescenţe şi 73.3 kg/ha de ulei esenţial.