|
StatutTeza a fost susţinută pe 25 februarie 2011 în CSSşi aprobată de CNAA pe 12 mai 2011 Autoreferat![]() |
Teza este scrisă în limba română, expusă pe 231 pagini şi constă din introducere, 6 capitole, concluzii, recomandări practice, rezumate în limba română, rusă şi engleză şi bibliografia cu 297 de referinţe. Materialul ilustrativ include 51 de tabele şi 56 de figuri.
Rezultatele obţinute sunt publicate în 117 de lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu: cardiologie.
Scopul cercetării: Evaluarea particularităţilor reactivităţii de efort a cordului şi a sistemului coronarian în insuficienţa cardiacă experimentală, precum şi a efectului de corecţie al unor remedii naturale (taurina, vitamina E, magneziul şi extractul de Spirulină).
Obiectivele cercetării: Evaluarea reactivităţii cordului de efort prin volum şi rezistenţă, în cadrul relaţiei frecvenţă-forţă, precum şi a inotropismului miocardului la acţiunea factorilor neuroendocrini. Determinarea incidenţei apoptozei şi a ratei de expresie a colagenului. Determinarea reactivităţii coronariene endoteliu dependente şi endoteliu independente. Estimarea în plan funcțional a efectului remediilor naturale asupra evoluției insuficienței cardiace (IC).
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică: Sunt în premieră consolidate dovezi asupra interacțiunii mecanismelor heterometrice şi homeometrice în adaptarea cordului la diferite probe de efort, precum şi asupra particularităților fenomenului coronarian Gregg în IC.
Semnificaţia teoretică: Este argumentată contribuţia patogenetică a relaxării izovolumetrice şi a sistolei izocore în periclitarea funcţiei de pompă a ventriculului stâng, precum şi rolul compensator al mecanismului hiperpolarizant în controlul tonusului coronarian, potenţat prin expresia „în sus” a receptorilor B1 ai bradichininei. Este demonstrată incidenţa înaltă a apoptozei celulelor cordului în cardiomiopatia doxorubicinică.
Valoarea aplicativă a lucrării: Este evidenţiată valoarea predictivă a velocităţii maxime de contracţie şi relaxare a miocardului în diagnosticul precoce al IC. Sunt individualizate opţiunile de blocare a receptorilor ET-1 în dependenţă de funcţionalitatea endoteliului vascular pentru obţinerea unui efect terapeutic superior în IC.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Rezultatele studiului au fost aprobate ca valoare ştiinţifică şi implementate în clinica Institutului de Cardiologie.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: