|
StatutTeza a fost susţinută pe 15 aprilie 2011 în CSSşi aprobată de CNAA pe 8 iulie 2011 Autoreferat![]() |
Teza, cu un volum total de 159 de pagini, include: introducere, trei capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografia din 265 de titluri, o anexă, 93 de figuri. Rezultatele obţinute sunt publicate în opt lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu: 17.00.04 – Arte vizuale. Artă plastică, decorativă, aplicată.
Scopul şi obiective:Scopul lucrării a constat în analiza constituirii şi evoluţiei ceramicii artistice în Republica Moldova, punerea în valoare a celor mai importante opere realizate în ceramica artistică şi introducerea artiştilor plastici ceramişti în mediul ştiinţific.
Pentru realizarea scopului, au fost trasate următoarele obiective:
– catalogarea numelor de artişti plastici şi a celor mai importante creaţii, şcoli, tabere de creaţie şi evenimente culturale ce ţin de ceramica artistică;
– clasificarea şi descrierea lucrărilor din ceramică din patrimoniul cultural al RM;
– studierea şi relevarea mijloacelor plastice folosite la crearea obiectelor din ceramică;
– analiza comparativă a curentelor, stilurilor şi tradiţiilor în ceramica artistică;
– identificarea tangenţelor ceramicii preistorice şi medievale cu ceramica contemporană din Republica Moldova.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică. Acest demers ştiinţific este primul studiu aprofundat referitor la constituirea şi dezvoltarea ceramicii ca formă de artă în spaţiul dintre Prut şi Nistru. Autorul identifică principalele etape ale evoluţiei ceramicii şi efectuеază o analiză a acestora în contextul social şi tehnologic corespunzător. De asemenea, sunt examinate opere ale artiştilor ceramişti care au pus bazele şi, ulterior, au contribuit substanţial la dezvoltarea în Republica Moldova a acestui gen de artă. S-a constatat că o dezvoltare intensă a cunoscut ceramica pentru spaţiile arhitecturale. Prezenta lucrare conţine informaţii inedite şi viziuni noi privind mesajul plastic, formele şi tipurile de ceramică artistică moldovenească.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Rezultatele cercetării pot fi utilizate de specialiştii în domeniu, de cercetătorii în studiul artelor şi de profesori şi studenţi în procesul didactic la facultăţile de arte plastice.