|
StatutTeza a fost susţinută pe 30 septembrie 2005 în CSSşi aprobată de CNAA pe 22 decembrie 2005 Autoreferat![]() ![]() |
Teza de doctorat în vederea conferirii titlului ştiinţific de doctor în ştiinţe tehnice la specialitatea 05.18.12 - Procese şi aparate în industria alimentară, Universitatea Tehnică a Moldovei, Chişinău, 2005.
Teza este prezentată în formă de manuscris.
Se prezintă rezultatele teoretice şi experimentale ale cercetărilor privind intensificarea procesului de uscare a caiselor, expuse în 45 lucrări ştiinţifice publicate, inclusiv 2 brevete de invenţie.
S-au determinat experimental parametrii electrofizici ai caiselor şi s-au stabilit dependenţele acestor parametri faţă de frecvenţa CEM, temperatura şi umiditatea produsului. S-a stabilit frecvenţa optimă de lucru a generatorului – 27 MHz;
S-au efectuat cercetări experimentale a cineticii procesului de uscare a caiselor prin metode convective şi combinate cu utilizarea UHF. S-au determinat caracteristicile cinetice ale procesului de uscare.
S-a elaborat modelul matematic al procesului de uscare, funcţie de durata procesului de uscare, temperatura, intensitatea CEM şi conţinutul de umiditate al produsului cercetat.
În baza cercetărilor efectuate s-a constatat, că uscarea caiselor prin metoda combinată de uscare trebuie efectuată la temperatura agentului termic de 100°C cu viteza de 0,65 m/s şi intensitatea CEM de 18000 V/m. Procesul de uscare trebuie efectuat în două etape: în prima etapă – de la conţinutul iniţial de umiditate până la conţinutul de umiditate critică, în etapă a două – până la atingerea conţinutului final de umiditate de 25 % - prin metoda combinată. Sa constatat că procesului de uscare prin metoda combinată se intensifica de 1,7 în comparaţie cu cea convectivă.
Se propune construcţia instalaţiei de uscare a caiselor în baza metodei combinate de uscare.