|
StatutTeza a fost susţinută pe 28 septembrie 2005 în CSSşi aprobată de CNAA pe 22 decembrie 2005 Autoreferat![]() |
Au fost examinaţi 147 pacienţi cu hepatite cronice (HC) virale B, C, D prin metode clinice, de laborator (sindromul de citoliză, colestază, hepatopriv, imunoinflamator) şi cercetări specifice: testări psihometrice (testul Hamilton, testul MMPI, chestionarul SF-36), aprecierea parametrilor ce caracterizează metabolismul serotoninei (serotonina şi triptofanul în sânge şi acidul 5-oxiindolacetic (5-OIA) în urina nictimerală).
Sindroamele clinice dominante (astenic, dispeptic, algic în hipocondrul drept) în hepatitele cronice virale, indiferent de agentul etiologic au fost mai frecvente şi mai exprimate la pacienţii depresivi, în special în depresia moderată-severă, fiind acompaniate de scoruri Hamilton mai înalte.
Creşterea activităţii ALT, AST, fosfatazei alcaline, GGTP la pacienţii cercetaţi nu a avut interferenţe cu statutul emoţional; apariţia şi majorarea gradului depresiei s-a combinat cu creşterea IgM, CIC şi a raportului limfocitelor T-teofilinrezistente/T-teofilinsensibile prin reducerea populaţiei de limfocite T-teofilinsensibile.
S-a constatat scăderea concentraţiei de triptofan şi serotonină în sângele şi a acidului 5- oxiindolacetic în urina bolnavilor cu hepatite cronice virale B, C, D cu depresie avansată şi cu dezechilibru imunologic de tip autoimun.
A fost demonstrată comorbiditatea frecventă a hepatitelor cronice virale cu depresia (85,03%), mai frecventă la pacienţii cu vârsta mai mare de 40 ani, mai exprimată la femei şi în mixthepatite. Dezechilibrul imunologic s-a acompaniat de scoruri depresive mai înalte şi de o frecvenţă mai mare a depresiei.
Pentru bolnavii cu hepatite cronice virale, incluşi în acest studiu, s-au apreciat particularităţi
specifice ale profilului de personalitate: nevrotizare, anxietate somatizată, ipohondrie, idei
prevalente despre sănătate cu distanţiere psihică şi limitarea contactelor sociale, pe un fundal
psihastenic. Aceste modificări au fost mai exprimate la pacienţii cu depresie, în prezenţa
dezechilibrului imunologic şi s-au acompaniat de reducerea indicilor metabolismului serotoninei.
S-a determinat reducerea calităţii vieţii bolnavilor cu hepatite cronice virale, în special în
prezenţa depresiei, cu indici mai favorabili la bărbaţi şi în lipsa dezechilibrului imunologic.