|
StatutTeza a fost susţinută pe 2 iunie 2015 în CSSşi aprobată de CNAA pe 7 octombrie 2015 Autoreferat![]() TezaCZU 631.4: 911.2(043.3)
|
Teza de doctor în ştiinţe geonomice. Chişinău, 2015. Introducere, 5 capitole, 9 concluzii generale şi 3 recomandări, bibliografie din 177 de titluri, 118 de pagini de text de bază, 42 de figuri, 2 tabele. Rezultatele obţinute sunt publicate în 21 de lucrări ştiinţifice.
Domeniul de cercetare: Pedogeografie, cartografierea solurilor, istoria pedologiei.
Scopul cercetării constă în realizarea unui studiu comparativ pe baza materialului cartografic editat în diverse perioade istorice, în interpretarea informaţiei cartografice a învelişului de sol şi în evaluarea importanţei şi semnificaţiei pedogeografice a hărţilor şi legendelor.
Obiectivele cercetării: Analiza şi compararea hărţilor pedologice şi a legendelor lor pe parcursul mai multor perioade istorice, interpretarea conţinutilui materialului cartografic, caracteristica cartometrică a hărţilor, generalizarea sistemelor taxonomice şi de clasificare.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică. Pentru prima dată, la nivel regional, a fost evidenţiată evoluţia pedologiei în diferite perioade istorice, în baza unui volum imens de date şi hărţi ce caracterizează evoluţia solurilor la nivel regional. A fost analizată interpretarea cartografică a învelişului de sol, inclusă în circuitul ştiinţific, şi a hărţilor pedologice, care pentru comunităţile ştiinţifice sunt puţin cunoscute, şi demonstrată evoluţia pedologiei în diferite perioade istorice pe teritoriul Republicii Moldova. Materialul cartografic cercetat permite completarea şi actualizarea periodică a sistemelor clasificaţionale şi taxonomice. Rezultatele obţinute sunt incluse în Sistemul Informaţional Geografic în cadrul subsistemului „Solurile” la compartimentul „Istoria pedologiei”.
Problema ştiinţifică importantă soluţionată constă în evidenţierea evoluţiei cartografiei şi geografiei solurilor, a sistemelor tipologice, a legităţilor regionale, a conştientizării diversităţii teritoriale, a dezvoltării ştiinţei solurilor la anumite etape de timp.
Semnificaţia teoretică. Pentru prima dată în condiţiile Republicii Moldova are loc efectuarea unui studiu detaliat pedocartografic, inclusiv analiza comparativă a hărţilor de sol. Interpretarea materialului cartografic existent permite evidenţierea şi evaluarea ştiinţifică a componenţei genetice a unităţilor taxonomice de sol. A fost scoasă în evidenţă periodicitatea cartografierii pedologice şi efectuată caracteristica cartometrică a hărţilor.
Valoarea aplicativă a lucrării. Rezultatele obţinute vor permite aprecierea reală a informaţiei pedocartografice, publicate în diverse perioade. Analiza comparativă a hărţilor pedologice este necesară în stabilirea retrospectivă a rolului solurilor în economia ţării şi în efectuarea lucrărilor cadastrale, agricole şi din alte domenii. Rezultatele obţinute vor îmbogăţi esenţial cursurile cu un conţinut pedologic din cadrul învăţământului universitar şi preuniversitar.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Rezultatele obţinute vor asigura organele de stat cu o bază ştiinţifico-metodologică argumentată, necesară în luarea măsurilor de protecţie a resurselor funciare la nivel local şi regional. Cercetările date vor servi drept suport informaţional în argumentarea legităţilor pedologiei regionale, a periodizării în lucrările pedocartografice şi ca suport didactic pentru specialiştii pedologi, studenţi şi elevi.