|
StatutTeza a fost susţinută pe 16 martie 2016 în CSSşi aprobată de CNAA pe 21 aprilie 2016 Autoreferat![]() TezaCZU 616.329-002-008.9
|
Structura tezei: lucrarea este expusă pe 126 de pagini de text imprimat, constă din introducere, 4 capitole, concluzii generale, recomandări practice, rezumat în limbile română, rusă, engleză şi indice bibliografic cu 198 de referinţe, include 30 de figuri, 36 tabele, 5 formule şi 4 anexe. Rezultatele obţinute au fost publicate în 16 lucrări ştiinţifice, inclusiv 3 fără coautori şi 13 în ediţii recenzate.
Domeniul de studiu şi obiectivele lucrării: Rolul oxidului nitric (NO) în reglementarea motilităţii gastro-intestinale este determinat de prezenţa sintazei oxidului nitric n(NOS) în neuronii care inervează tractul gastro-intestinal. Cele mai importante funcţii fiziologice ale NO în sistemul digestiv sunt reglarea tonusului vascular, participarea la transmiterea impulsurilor nervoase şi asigurarea funcţiilor motorii gastro-intestinale. Se presupune, că unul din cele mai importante verigi în mecanismul de producere şi de evoluţie a bolii de reflux gastroesofagian (BRGE), afecţiune cu o patogenie complexă multifactorială, este dereglarea metabolismului NO. Relaxările spontane ale sfincterului esofagian inferior (SEI) sunt determinate de colecistochinină, care stimulează sinteza NO, de dereglările acţiunii colinergice sau de creşterea acţiunii de inhibiţie a neurotransmiţătorului NO. În plus, NO endogen este implicat, cel puţin parţial, în reglementarea fiziologică a motilităţii porţiunii distale a esofagului şi SEI, dereglează motilitatea esofagiană, reducând frecvenţa şi amplitudinea peristaltismului primar. Estimarea particularităţilor metabolismului şi rolului NO în apariţia dereglărilor motorii şi neuroregulatorii la pacienţii cu BRGE a constatat o diferenţă statistic semnificativă între indicatorii metabolismului NO şi severitatea manifestărilor clinice şi endoscopice ale BRGE. Scopul lucrării constă în studiul particularităţilor clinico-evolutive și de diagnostic al bolii de reflux gastroesofagian în raport cu nivelul oxidului nitric şi polimorfismul genelor sintazelor NO.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică: A fost apreciat rolul NO în patogenia BRGE. În premieră s-a studiat metabolismul NO și rolul lui în instalarea şi evoluţia afecţiunii. Rezultatele obţinute permit elaborarea măsurilor de profilaxie și tratament al bolii de reflux gastroesofagian.
Problema ştiinţifică importantă soluţionată în lucrare constă în studiul particularităţilor clinico-evolutive și de diagnostic ale bolii de reflux gastroesofagian în raport cu nivelul oxidului nitric în serul sanguin, sucul gastric şi polimorfismul genelor sintazelor oxidului nitric.
Semnificaţia teoretică: Originalitatea cercetării constă în evidenţierea particularităţilor clinico-evolutive, endoscopice şi morfologice ale bolii de reflux gastroesofagian în funcţie de gradul de afectare a mucoasei esofagiene şi nivelul oxidului nitric, studiul genetic consacrat polimorfismului genelor NOS în instalarea şi dezvoltarea afecţiunii şi elaborarea unui algoritm de diagnostic şi tratament la acest grup de pacienţi.
Valoarea aplicativă a lucrării: Rezultatele obţinute permit pronosticarea şi elaborarea măsurilor de profilaxie și tratament al bolii de reflux gastroesofagian.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice: Principalele rezultate ale studiului sunt aplicate în procesul didactic al Catedrei Medicină Internă Semiologie a IP USMF „Nicolae Testemiţanu” și implementate în activitatea curativă a Secției Gastroenterologie a IMSP Spitalul Feroviar Central din Chișinău și IMSP Spitalul Clinic Municipal nr.1.