|
StatutTeza a fost susţinută pe 25 martie 2016 în CSSşi aprobată de CNAA pe 3 iunie 2016 Autoreferat![]() TezaCZU 616.12-008.331.1-053.2+616-056.52-056.57-053.2
|
Structura tezei: introducere, 5 capitole, sinteza rezultatelor, concluzii generale și recomandări, bibliografie din 345 titluri, 150 pagini de text de bază, 51 tabele, 22 figuri. Rezultatele obţinute sunt publicate în 34 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu: cardiologie. Scopul și obiectivele lucrării vizează estimarea particularităţilor clinico-genetice şi a dereglărilor hormonal-metabolice la copiii hipertensivi supraponderali/obezi. Determinarea factorilor prenatali, comportamentali și a factorului de risc genetic prin aprecierea polimorfismului genelor ECA, AGTR1, NOS3 şi a dereglărilor definite de acestea, identificarea relaţiilor dintre portajul polimorfismului genelor analizate cu componentele sindromului metabolic (SM), adipokine și marcherii proinflamatorii.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică: a fost estimat impactul unui bloc complex de factori de risc, inclusiv a factorului de risc genetic, prin prisma polimorfismului genelor ECA, AGTR1 și NOS3, considerate ca având implicații patogenice atât în hipertensiunea arterială (HTA), cât și în SM. Cercetarea a fost suplimentată cu teste, care au comensurat o serie de biomarcheri metabolici ca: leptina, adiponectina, acidul uric, cât și marcherii inflamației subclinice - factorul de necroză tumorală alfa (TNF-α) și proteina C-reactivă înalt sensibilă (hs-PCR).
Problema ştiinţifică soluţionată în teză rezidă în determinarea unui complex coerent de factori de risc, inclusiv genetici și biomarcheri metabolici, la copilul supraponderal și obez, identificarea cărora va contribui la optimizarea stratificării riscului, inițierea precoce a măsurilor de profilaxie și tratament, fapt ce va reduce din numărului copiilor cu HTA și SM, care sunt la moment pe un trend ascendent.
Semnificaţia teoretică: cercetările de program în HTA și SM vizând marcherii genetici, cei ai inflamaţiei subclinice, adipokinele, acidul uric - au conturat noi argumente ştiinţifice şi au sugerat principii clare de ordonare a unor activităţi şi măsuri adecvate de profilaxie eficientă.
Valoarea aplicativă a lucrării: Implementarea în practică a criteriilor Federației Internaționale de Diabet (IDF) de estimare a SM, de comun cu valorificarea marcherilor plasmatici (leptina, adiponectina, TNF-α, hs-PCR, acidul uric) şi a celor moleculari-genetici, va facilita diagnosticul precoce al SM și al componentelor sale, ajustând la nivelul exigențelor moderne programul de estimare a riscului cardiovascular şi, eventual, a riscului condiţionat genetic.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice s-a efectuat în activitatea clinică a laboratorului științific de
cardiologie pediatrică al IMSP Institutul de Cardiologie, a serviciilor specializate de la IMSP Spitalul
Clinic Municipal pentru Copii „Valentin Ignatenco” și în secția de endocrinologie a Spitalului Clinic
Republican pentru Copii „Emilian Coțaga”
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: