|
StatutTeza a fost susţinută pe 22 iulie 2016 în CSSşi aprobată de CNAA pe 6 octombrie 2016 Autoreferat![]() TezaCZU 616.34-002-036.12-053.2:612.017.1
|
Structura tezei: Introducere, 4 capitole de cercetare, concluzii şi recomandări practice, indice bibliografic – 155 de surse. Lucrarea este expusă pe 123 pagini de text electronic. Materialul iconografic include 50 figuri şi 29 tabele.
Rezultatele obţinute au fost raportate în cadrul a 22 de publicaţii ştiinţifice.
Domeniul de studiu: pediatrie, gastroenterologie.
Scopul. Evaluarea parametrilor imunologici ai copiilor cu boli inflamatorii cronice ale intestinului, în corelaţie cu examenul endoscopic şi histologic, în vederea unui diagnostic neinvaziv şi monitoring curativ ajustat perioadei evolutive a maladiei.
Obiective de investigare
Identificarea factorilor cu rol de trigger în declanşarea şi menţinerea bolilor inflamatorii cronice intestinale la copiii din Republica Moldova.
Delimitarea particularităţilor clinice ale copiilor cu colită ulceroasă şi boala Crohn şi monitorizarea în funcţie de caracterele de debut.
Observarea dinamică a nivelului seric de citokine proinflamatorii şi antiinflamatorii ca marcheri de activitate a procesului cronic inflamator în corelaţie cu particularităţile clinice, endoscopice şi histologice.
Estimarea formelor evolutive, pentru monitorizare curativă raţională şi evaluare prognostică a bolilor inflamatorii intestinale.
Metodologia:studiu în două etape: descriptiv şi analitic neexperimental de tip caz-control, obiectul de studiu – copilul la care a fost confirmat diagnosticul de colită ulceroasă sau boala Crohn, prin metode generale şi speciale, în incinta IMSP IMşiC pe parcursul anilor 2010-2014.
Noutatea ştiinţifică şi originalitatea ştiinţifică a rezultatelor obţinute. Primar în RM s-au efectuat cercetări ştiinţifice orientate spre determinarea morbidităţii prin bolile inflamatorii intestinale la copii şi impactul factorului imun în definirea particularităţilor clinico-evolutive a acestor entităţi. Problema ştiinţifică soluţionată în cercetare rezidă în estimarea factorilor de risc pentru inducerea, menţinerea şi recidivarea bolilor inflamatorii intestinale, cu specificarea clară a particularităţilor clinico-evolutive în funcţie de impactul statusului imun (TNF-α, IL-6, IL-10), pentru a reuşi optimizarea formulei de management terapeutic, care să inducă remisiune în termeni restrânşi şi să ajute menţinerea acesteia pe o perioadă îndelungată.
Semnificaţia teoretică şi valoarea aplicativă a lucrării. Rezultatele studiilor ştiinţifice au o valoare practică semnificativă, servind ca bază în acordarea asistenţei medicale oportune şi calitative pentru copiii cu boli inflamatorii intestinale.
Implementarea rezultatelor ştiintifice, în activitatea curativă a specialiştilor secţiei de gastroenterologie şi hepatologie IMSP IMşiC a contribuit la stabilirea, cât mai timpurie a diagnosticului de colită ulceroasă sau boala Crohn şi la optimizarea conduitei terapeutice.
CONCLUZII GENERALE ŞI RECOMANDĂRI