|
StatutTeza a fost susţinută pe 23 decembrie 2004 în CSSşi aprobată de CNAA pe 27 ianuarie 2005 Autoreferat![]() |
Intelectul social reprezintă elementul creativ în întreaga activitate vitală a omului şi societăţii. De el depinde atît starea actuală, cît şi supravieţuirea, progresul, dezvoltarea durabilă. Scopul principal al acestei lucrări constă în efectuarea unei analiza obiective a intelectului social şi al rolului acestuia în asigurarea stabilităţii dezvoltării societăţii.
Primul capitol este dedicat cercetării rolului factorului informaţional în supravieţuirea societăţii contemporane. Se argumentează importanţa acestui factor în formarea şi dezvoltarea intelectului social. Pornind de la faptul că problema elaborării strategiei de supravieţuire ţine în mod direct de sporirea forţei intelectuale a sociumului, se atrage o atenţie deosebită procesului de informatizare.
În capitolul doi este formulată noţiunea de intelect social, se face o trecere în revistă a interpretărilor noţiunii de intelect: individual, artificial, colectiv. Pătrunderea în esenţa intelectului, ce se manifestă sub diverse forme materiale precum şi determinarea importanţei lui, se efectuează conform nivelului de cunoştinţe actuale.
În capitolul trei se abordează modalităţile de salvgardare a intelectului social. Au fost
reliefate căile de perfecţionare a intelectului uman în conformitate cu dimensiunile de bază –
globalizarea, intelectualizarea, noosferizarea – şi s-a dat un răspuns, mai mult sau mai puţin
exhaustiv, multor probleme în legătură cu tendinţa sa de a atinge nivelul noosferic. Se subliniază că
noosferizarea şi dezvoltarea durabilă reprezintă două forme originale, strîns legate între ele şi care
interacţionează şi se completează reciproc.