Autor: |
Vitalie Stepanov |
Gradul: | doctor în biologie | Specialitatea: | 03.00.23 - Biotehnologie |
Anul: | 2006 |
Conducător ştiinţific: |
Valeriu Rudic doctor habilitat, profesor universitar, Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie |
Instituţia: |
|
CSS: |
|
|
|
Statut
Teza a fost susţinută pe 16 decembrie 2005 în CSS şi aprobată de CNAA pe 26 ianuarie 2006
Autoreferat
– 0.32 Mb / în română
|
Cuvinte Cheie
Pleurotus ostreatus, screening, fază solidă de fermentare, proteină furajeră, proteină alimentară, valoare nutritivă, cultivare submersă, biomasă, aminoacizi, fitotehnie, bioproduse
Adnotare
Lucrarea reprezintă un studiu comparativ a mai multor tulpini de Pleurotus ostreatus cu
referinţă la unele particularităţi morfo-culturale şi biochimice de cultivare ale acestora, o apreciere a
potenţialului biologic al ciupercii de păstrăv din punct de vedere al perspectivei biotehnologice.
În rezultatul selectării tulpinilor ce prezintă interes prin capacitatea de creştere sporită pe
mediile solide şi lichide de cultivare, prin sinteza componentelor proteice valoroase şi a
metaboliţilor fungici bioactivi, au fost izolate, cercetate şi depozitate în Colecţia Naţională de
Microorganisme Nepatogene trei tulpini noi de păstrăv - Pleurotus ostreatus CNMN-FB-02,
CNMN-FB-03 şi CNMN-FB-04.
A fost demonstrată posibilitatea obţinerii carpoforilor cu valoare nutritivă înaltă şi a furajelor
cu conţinut sporit de substanţe azotate, aminoacizi esenţiali şi “imunoactivi”. La cultivarea tulpinii
Pleurotus ostreatus CNMN-FB-04 pe substratul complex în baza paielor şi cocenilor de porumb
(2:1) au fost obţinuţi carpofori cu un conţinut înalt al aminoacizilor totali în biomasa absolut uscată:
438mg/g BAU, dintre care 315mg/g BAU reprezintă partea aminoacizilor „imunoactivi”, iar
138mg/g BAU - a aminoacizilor esenţiali . Capacitatea ciupercii Pleurotus ostreatus de a degrada
complexul lignocelulozic şi de a converti reziduurile vegetale în produse proteice de sinteză duce la
majorarea valorii nutritive şi poate fi utilizată în calitate de procedeu de obţinere a bioproduselor
fungice valoroase.
Tulpinile Pleurotus ostreatus CNMN-FB-02, CNMN-FB-03 şi CNMN-FB-04 sintetizează
diverşi exometaboliţi celulari în mediul de nutriţie, în special, enzime hidrolitice (celulaze, amilaze,
proteaze, lipaze). La tratarea seminţelor de grâu cu exometaboliţii de Pleurotus ostreatus se atestă o
sporire a biomasei totale a seminţelor încolţite (până la 24%), ceea ce permite utilizarea acestora în
calitate de biostimulatori ai proceselor fiziologice şi biochimice în fitotehnie.
Miceliul Pleurotus ostreatus cultivat submers poate fi utilizat şi în procesul tehnologic de
preparare pe scară largă a materialului semincer şi de producere a carpoforilor.
Cuprins
CAPITOLUL I. Bazidiomicetele – obiecte ale cercetărilor biotehnologice
CAPITOLUL II. Material şi metode de cercetare
- 2.1 Obiectul de studiu
- 2.2 Metode de cercetare
- 2.2.1 Izolarea şi păstrarea culturii pure. Prepararea materialului semincer
- 2.2.2 Studierea caracterelor morfo-culturale
- 2.2.3 Determinarea compoziţiei biochimice
- 2.2.4 Mediile de nutriţie
- 2.2.5 Productivitatea
- 2.2.6 Valoarea nutritivă
- 2.2.7 Consumul de celuloză şi lignină
- 2.2.8 Activitatea fiziologică a extractelor de P. ostreatus
- 2.2.9 Analiza statistică
CAPITOLUL III. Selectarea tulpinilor de pleurotus ostreatus în fazele lichidă şi solidă de cultivare
- 3.1 Obţinerea biomasei şi activitatea hidrolitică la cultivarea submersă a ciupercii P. ostreatus
- 3.2 Estimarea coeficientului de creştere a ciupercii P. ostreatus pe medii agarizate la temperaturi diferite
- 3.3 Recolta carpoforilor la cultivarea în faza solidă de fermentare a ciupercii P. ostreatus
CAPITOLUL IV. Particularităţi biologice de cultivare a ciupercii pleurotus ostreatus în faza solidă de fermentare
- 4.1 Cultivarea ciupercii P. ostreatus pe medii nutritive agarizate
- 4.1.1 Acţiunea surselor de carbon şi azot asupra creşterii miceliului P. ostreatus pe medii agarizate
- 4.1.2 Influenţa criteriului termic asupra creşterii miceliului P. ostreatus
- 4.2 Cultivarea intensivă a ciupercii P. ostreatus pe diverse substraturi nutritive
- 4.2.1 Selectarea substraturilor nutritive
- 4.2.2 Componenţa biochimică a substraturilor la cultivarea P. ostreatus
- 4.2.3 Valoarea nutritivă a carpoforilor P. ostreatus
CAPITOLUL V. Particularităţi biologice de cultivare a ciupercii pleurotus ostreatus în faza lichidă de fermentare
- 5.1 Acţiunea surselor de carbon şi azot asupra creşterii miceliului P. ostreatus cultivat submers
- 5.2 Valoarea nutritivă a miceliului P. ostreatus cultivat submers
- 5.3 Dinamica biosintezei unor enzime hidrolitice şi a acumulării biomasei proteice la cultivarea submersă a ciupercii P. ostreatus pe medii nutritive complexe
CAPITOLUL VI. Procedee biotehnologice de cultivare a ciupercii pleurotus ostreatus şi obţinerea bioproduselor valoroase
- 6.1 Elaborarea procedeelor de obţinere a bioproduselor P. ostreatus
- 6.1.1 Procedee de obţinere a carpoforilor cu valoare nutritivă înaltă
- 6.1.2 Procedeu de sporire a rentabilităţii procesului tehnologic
- 6.1.3 Procedee de obţinere a produselor proteice furajere
- 6.1.4 Procedee de obţinere a biomasei alimentare
- 6.1.5 Procedeu de preparare a materialului semincer granulat
- 6.2 Activitatea fiziologică a extractelor de P. ostreatus asupra germinării şi creşterii seminţelor de grâu