|
StatutTeza a fost susţinută pe 3 martie 2006 în CSSşi aprobată de CNAA pe 27 aprilie 2006 Autoreferat![]() TezaCZU 579.222'121: + 579.66'115![]() 151 pagini |
În lucrare sunt prezentate rezultatele cercetărilor ştiinţifice în domeniul sintezei orientate a fosfolipidelor la drojdii, elaborării procedeelor de obţinere a biomasei cu conţinut sporit de lipide şi fosfolipide, obţinerii liposomelor din lipide microbiene.
S-a demonstrat că razele gama iniţiază modificări în biosinteza fosfolipidelor şi acizilor graşi la drojdii, exprimate prin sporirea conţinutului de fosfatidilcolină, fosfatidilglicerină şi a acidului linolic. Prin iradierea cu razele gama a tulpinii Rhodotorula gracilis CNMN-YS-02 s-au obţinut 2 variante de drojdie cu productivitate şi capacitate sporită de biosinteză a lipidelor şi fosfolipidelor.
Studiul compuşilor coordinativi cu ioni centrali ai zincului, molibdenului, cromului, cobaltului, vanadiului, precum şi fierul în combinaţie cu manganul, nichelul şi cobaltul, a demonstrat că aminocompuşii Zn (II) şi compuşii pe bază de fier şi acid carboxilic posedă efect reglator asupra productivităţii şi activităţii de sinteză a lipidelor şi fosfolipidelor la variantele de drojdii din genul Rhodotorula.
Studiul comparativ al influenţei surselor neconvenţionale de nutriţie (extracte din şrotul de struguri, mere, tomate), a precursorilor lipogenezei şi fosfolipogenezei (ulei de floarea soarelui, ulei de soia, ulei de măsline, ulei de porumb, săruri ale fosforului (fosfat disodic, fosfat monoacid de potasiu), acetatul de sodiu), a permis să propunem un nou procedeu de sinteză orientată a lipidelor şi fosfolipidelor care sporeşte conţinutul acestora respectiv cu 46,5 % (se obţin până la 35,9±2,43 g lipide la 100 g biomasă uscată) şi 42 % ( 1,21g/l mediu nutritiv) comparativ cu martorul.
Este elaborat un procedeu nou de extragere a lipidelor din biomasa drojdiilor. Se propune tehnologia de obţinere din drojdii a fosfolipidelor cu compoziţie specifică biomaterialelor pentru prepararea liposomelor.
Pentru prima dată s-a stabilit posibilitatea obţinerii liposomelor din fosfolipidele sintetizate din drojdiile genului Rhodotorula. S-a constatat că liposomele elaborate în baza fosfolipidelor microbiene sunt sensibile la acţiunea temperaturii, concentraţia biomaterialului, durata tratării cu unde ultrasonore, congelare. Aceştea pot fi precăutaţi ca factori importanţi capabili de a modifica structura liposomelor.