|
StatutTeza a fost susţinută pe 12 mai 2006 în CSSşi aprobată de CNAA pe 28 septembrie 2006 Autoreferat![]() TezaCZU 544.3 : 66.067 : 547.97
|
În lucrare este studiată influenţa diferitor factori fizico-chimici asupra stabilităţii şi a transformărilor antocianilor, care au loc în extractele policomponente, în sisteme-model, sau în fazele cromatografice, staţionară şi mobilă. A fost utilizată pe larg metoda de planificare matematică a experimentului, urmată de optimizarea prin metoda mişcării pe gradient.
Se discută problema influenţei hotărâtoare a solvenţilor şi substanţelor uscate organice asupra stabilităţii antocianilor. Aceasta influenţa are un caracter complex şi include modificarea solubilităţii oxigenului molecular, a activităţii apei, de asemenea, generarea radicalilor liberi în faza lichidă a solvenţilor organici.
În cadrul lucrării a fost elaborată o metoda expres nouă de analiza separată a glucozidelor antocianici hidrosolubili şi a agliconilor, bazată pe extracţia selectivă fracţionată a agliconului din faza apoasă cu amestecul alcool izoamilic-heptan. Aceasta a permis controlul procesului de hidroliza şi prezintă o metoda aplicativă de perspectivă.
Cercetare comportării antocianilor în prezenţa sulfocationitului a permis stabilirea mecanismului de transformare catalitică a lor, care include depolimerizarea formelor condensate ale antocianilor şi hidroliza intensivă a antocianilor monomerici în interiorul fazei, condiţionată de particularităţile structurale ale schimbătorului de ioni.
A fost descoperit fenomenul sinergismului acido-alcoolic de desorbţie a antocianilor din faza sulfocationitului. S-a dovedit, că cauza acestui fenomen puţin obişnuit este blocarea asociatelor antocianici în structura tridimensională a polimerului şi distrugerea acestor asociate doar în prezenţa cantităţilor considerabile a alcoolului etilic.
Procedeele elaborate de obţinere a preparatelor antocianice în stare pură cristalină sunt noi din punct de vedere tehnic şi au fost brevetate de Agenţia de Stat pentru Protecţia Proprietăţii Industriale a Republicii Moldova.
Activitatea antioxidantă şi antiradicalică a preparatelor de antociani în stare pură şi a extractelor naturale cu compoziţia diferită s-a dovedit a fi foarte exprimată. Cianidina pură manifestă activitatea antiradicalică mai pronunţată, decât cea a acidului ascorbic. În extractele Aroniei Melanocarpa, agenţii polifenolici cu activitatea antiradicalică cea mai pronunţată sunt antocianii, glucozidele cianidinei.