|
|
Statut
Teza a fost susţinută pe 9 iunie 2006 în CSS şi aprobată de CNAA pe 29 iunie 2006
Autoreferat
– 1.07 Mb / în română
Teza
CZU 664.854:634.21:621.3.023
2.26 Mb /
în română
156 pagini |
Cuvinte Cheie
cătină albă, convecţie, curenţi de frecvenţă înaltă, câmp electromagnetic, temperatura, intensitate
Adnotare
Teză de doctorat în vederea conferirii titlului ştiinţific de doctor în ştiinţe tehnice la specialitatea 05.18.12 – Procese şi aparate în industria alimentară, Universitatea Tehnică a Moldovei, Chişinău, 2006.
Teza este prezentată în manuscris şi se bazează pe 22 lucrări ştiinţifice, inclusiv 3 brevete de invenţie şi o cerere de brevet a R. Moldova, în care sunt reflectate rezultatele cercetărilor teoretice şi experimentale privind procesul de uscare a cătinii albe cu folosirea metodei combinate a aportului de energie – prin convecţie şi U.H.F.
Au fost determinaţi parametrii electrofizici ai cătinii albe tg şi ` şi dependenţa lor în funcţie de frecvenţa câmpului electromagnetic, temperatura şi umiditatea produsului. S-a determinat frecvenţa optimală a câmpului electromagnetic pentru prelucrarea termică a cătinii albe – 27 MHz.
Este prezentat studiul cineticii procesului de uscare a cătinii albe cu folosirea metodei combinate a aportului de energie.
În baza studiului efectuat s-a determinat, că procesul de uscare al cătinii albe pentru cazul aportului de energie combinat este necesar de realizat în două etape. În prima etapă, până la umiditatea 25 % cătina albă se usucă prin convecţie. La etapa a doua, începând cu umiditatea 25 %, la uscarea prin convecţie se aplică şi curenţii UHF. Temperatura agentului de uscare este de 100 OC şi intensitatea câmpului electromagnetic de 28,2 KV/m.
Pentru prima dată a fost elaborat modelul matematic de calcul al ecuaţiilor diferenţiale a schimbului de masă şi de căldură pentru cazul aplicării sursei interne de căldură figurii geometrice sferă în sferă. Devierea corelaţiei modelului matematic cu rezultatele experimentale a fost de 5…15 %, care se consideră acceptabilă.
Efectul economic aşteptat ca rezultat al implementării instalaţiei de uscare în producere este de 4464,55 lei.
Cuprins
CAPITOLUL 1. Starea actuală a tehnicii şi tehnologiei de uscare a cătinii albe
- 1.1. Bazele teoretice moderne al transferului de masă şi căldură în procesele de uscare
- 1.2. Cătina ca obiect de uscare
- 1.3. Tehnici şi tehnologii moderne pentru uscarea cătinii albe
- 1.3.1. Caracteristicile biostructurale ale cătinii albe ca obiect de studiu
- 1.3.2. Uscarea naturală
- 1.3.2.1. Uscarea heleo la aer
- 1.3.2.2. Uscarea heleo
- 1.3.2.3. Uscarea combinată
- 1.3.3. Uscarea artificială
- 1.3.3.1. Uscarea prin convecţie
- 1.4. Direcţiile de bază ale perfecţionării tehnicii şi tehnologiei procesului de uscare a fructelor şi boabelor
- 1.5. Sarcinile cercetării
CAPITOLUL 2. Parametrii electrofizici (PEF) ai fructelor şi influenţa lor asupra capacităţii degajării de căldură
- 2.1. Polarizarea şi pierderile dielectrice în materialele omogene
- 2.1.1. Dependenţa permeabilităţii dielectrice relative e¢ de diferiţi factori
- 2.1.2. Pierderile dielectrice în dielectricii omogeni
- 2.1.3. Dependenţa unghiului pierderilor dielectrice tgd de diferiţi factori
- 2.2. Polarizarea şi pierderile dielectrice în sisteme eterogene multicomponente compuse
- 2.2.1. Tipurile de polarizare a sistemelor compuse
- 2.2.2. Pierderile dielectrice a sistemelor eterogene multicomponente compuse
- 2.3. Modelul matematic a parametrilor electrofizici a sistemelor eterogene compuse
- 2.4. Procedeele şi metodele de măsurare şi determinare a parametrilor electrofizici a cătinii albe
- 2.4.1. Metodele punţii
- 2.4.2. Metoda de rezonanţă
- 2.4.3. Metode cu aplicarea liniilor de măsurare (ghid de unde)
CAPITOLUL 3. Cercetarea parametrilor electrofizici ai cătinii albe şi metodele de determinare a lor
- 3.1. Caracteristica succintă a cătinii albe ca obiect de cercetare
- 3.2 Alegerea şi argumentarea metodei de măsurare a parametrilor electrofizici ai cătinii albe
- 3.3. Instalaţia experimentală pentru măsurarea şi cercetarea parametrilor electrofizici ai cătinii
- 3.4. Influenţa frecvenţei câmpului electromagnetic asupra parametrilor electrofizici ai cătinii albe
- 3.5. Influenţa umidităţii cătinii albe asupra parametrilor electrofizici
- 3.6. Influenţa temperaturii cătinii albe asupra parametrilor electrofizici
CAPITOLUL 4. Descrierea instalaţiei experimentale şi a metodelor de cercetare a cineticii procesului de uscare a cătinii albe
- 4.1. Caracteristica generală a instalaţiei experimentale
- 4.2. Metoda de înregistrare a scăderii masei şi temperaturii cătinii albe
- 4.3. Metoda de măsurare a tensiunii şi calcul tensiunii câmpului electromagnetic de frecvenţă înaltă
- 4.4. Metoda de măsurare a vitezei aerului în camera de uscare
- 4.5 Pregătirea cătinii albe pentru experiment şi metoda de efectuare
CAPITOLUL 5. Cercetarea cineticii procesului de uscare a cătini albe
- 5.1. Uscarea prin convecţie convectivă
- 5.2. Uscarea combinată a cătinii albe cu aplicarea convecţiei şi a curenţilor de frecvenţă înaltă
- 5.3. Compararea metodelor de uscare a cătinii albe după rezultatele cercetărilor
- 5.4. Influenţa parametrilor procesului de uscare a fructelor de cătină asupra calităţii produsului uscat
CAPITOLUL 6. Descrierea matematică a procesului de uscare a cătinii albe cu utilizarea convecţie şi UHF
CAPITOLUL 7. Realizarea tehnică a procesului de uscare a cătinii albe cu aplicarea UHF
CAPITOLUL 8. Calculul indicatorilor economici
- 8.1. Planul producerii şi comercializării
- 8.2. Planul consumurilor directe materiale
- 8.3 Planul consumurilor directe de salarizare
- 8.4. Planificarea rezultatelor financiare
- 8.5 Planul dezvoltării tehnice