|
StatutTeza a fost susţinută pe 22 martie 2017 în CSSşi aprobată de CNAA pe 31 mai 2017 Autoreferat![]() TezaCZU 551.557.37 (478)(043.2)
|
Teza constă din introducere, 4 capitole și concluzii generale, bibliografie cu 203 titluri, 114 pagini de text de bază, 16 tabele, 109 figuri.
Domeniul de studiu - 153.05 - meteorologie, climatologie, agrometeorologie.
Scopul lucrării: estimarea spațio-temporală a precipitațiilor excedentare pe teritoriul Republicii Moldova, ținând cont de schimbările climei regionale.
Obiectivele cercetării: evidenţierea particularităţilor regionale de manifestare a precipitațiilor excedentare; estimarea intensităţii şi frecvenţei de manifestare a precipitațiilor maxime anuale, lunare, diurne; modelarea cartografică a precipitațiilor maxime diurne și maxime lunare la nivel național și pe raioane administrative; identificarea arealelor vulnerabile față de manifestarea exceselor pluviometrice; analiza temporală a precipitațiilor excedentare și evidențierea tendințelor de manifestare în aspect anual, lunar și diurn.
Metodologia cercetării ştiinţifice o constituie concepţiile teoretice incluse în estimările temporale și spațiale ale precipitațiilor excedentare manifestate pe teritoriul Republicii Moldova. Utilizarea programelor Statgraphics Centurion XVI, Instat Plus și ArcGis a permis estimarea complexă a parametrilor climatici ce caracterizează regimul precipitațiilor atmosferice pe teritoriul Republicii Moldova în contextul schimbării climei actuale.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică: pentru prima dată are loc realizarea unui studiu complex privind specificul regional de manifestare a precipitațiilor excedentare în contextul alternărilor frecvente ale perioadelor secetoase cu cele ploioase; evidențiate tendințele de manifestare a precipitațiilor maxime anuale, maxime lunare și maxime diurne; obținute modele cartografice ce relevă repartiția spațială a exceselor pluviometrice anuale, lunare, diurne; identificate și estimate arealele vulnerabile privind riscul manifestării precipitațiilor excedentare la nivel regional și local.
Problema ştiinţifică importantă soluţionată rezidă în estimarea dinamicii precipitațiilor excedentare pe teritoriul țării; analiza intensității și frecvenței de manifestare a precipitațiilor maxime anuale, maxime lunare și diurne; evidențierea specificului regional de manifestare a exceselor pluviometrice.
Semnificaţia teoretică. Pentru prima dată a fost realizată analiza complexă a dinamicii precipitațiilor excedentare, având la bază un complex de parametri climatici ce caracterizează precipitațiile maxime anuale, lunare și diurne; evidențiate tendințele, intensitatea și frecvența de manifestare ale acestora în noile condiții climatice. S-au elaborat hărți digitale ale precipitațiilor excedentare cu evidențierea arealelor vulnerabile.
Valoarea aplicativă a lucrării. Unele din realizările obţinute privind dinamica precipitațiilor excedentare pot fi utilizate în identificarea ariilor de interes în vederea studierii aprofundate a condițiilor de formare a precipitaților excedentare. Hărțile digitale ce caracterizează dinamica precipitațiilor excedentare pot servi ca suport informațional în luarea măsurilor de minimizare a impactului acestora asupra mediului ambiant.
Implementarea rezultatelor științifice. Rezultatele obținute au fost implementate la predarea cursurilor universitare: Hazarduri Naturale și Schimbări Climatice, confirmate prin act de implementare.