|
StatutTeza a fost susţinută pe 14 iulie 2017 în CSSşi aprobată de CNAA pe 11 mai 2018 Autoreferat![]() TezaCZU 616. 411- 006
|
Domeniul de studiu: Hematologie Scopul studiului: Studierea aspectelor clinico-hematologice, morfologice şi imunohistochimice ale limfoamelor non-Hodgkin indolente pentru a identifica unele particularități de diagnostic și evoluție a fiecărui tip de LNH indolent.
Obiectivele: Studierea modificărilor morfologice, imunohistochimice conform variantelor LNH indolente. Evaluarea aspectelor clinice ale variantelor LNH indolente în funcție de vârstă, localizarea focarului primar tumoral. Estimarea caracterului metastazării inițiale și la etapa de generalizare a LNH indolente. Studierea indicilor hematologici ai sângelui periferic şi măduvei oaselor în funcţie de varianta LNH indolente. Evaluarea indicilor de supravieţuire a pacienţilor în funcţie de varianta LNH indolente.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică: De pe poziţiile unui studiu analitic au fost evaluate în ansamblu tabloul clinic şi paraclinic al pacienţilor cu diverse variante ale LNH indolente. O iniţiativă de premieră a fost evaluarea aspectelor clinico-hematologice în corelare cu cercetările morfologice şi imunohistochimice în conformitate cu Clasificarea Internaţională a hemopatiilor maligne ale ţesutului hemopoietic şi limfatic a OMS din 2008. Lucrarea a delimitat şi specificat spectrul cercetărilor imunohistochimice şi evoluţia clinică pentru fiecare variantă a LNH indolente.
Problema ştiinţifică soluţionată în teză constă în evidenţierea particularităţilor clinice şi hematologice a fiecărei variante a LNH indolente. A fost elucidat rolul cercetărilor morfologice, imunohistochimice în diagnosticul diferenţial al formelor LNH indolente.
Semnificaţia teoretică a lucrării: Evidenţierea particularităţilor clinico-hematologice în corelare cu cercetările morfologice şi imunohistochimice vor contribui la lărgirea orizontului cunoştinţelor în aspect clinic cu optimizarea conduitei de diagnostic, perfecţionarea şi individualizarea tratamentului.
Valoarea aplicativă a lucrării: Rezultatele studiului au argumentat utilitatea şi informativitatea metodelor complexe de cercetare contemporană a pacienţilor cu diverse variante ale LNH indolente, ce includ cercetările hematologice, morfologice şi imunohistochimice. A fost identificat segmentul de vârstă şi sexul persoanelor mai frecvent afectate în LNH indolente. Au fost determinate zonele de metastazare iniţială şi la distanţă, frecvenţa şi localizarea metastazelor extranodale în funcţie de varianta morfologică și imunohistochimică a LNH indolente. A fost elaborat un algoritm de folosire a anticorpilor monoclonali pentru determinarea variantei LNH indolente.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice: Rezultatele obţinute în studiu au fost implementate în practica cotidiană a Departamentului Hematologic și Centrului Consultativ Diagnostic al IMSP Institutul Oncologic, Republica Moldova şi în procesul de instruire a studenţilor, rezidenţilor şi medicilor, DECMF la Catedra oncologie, hematologie şi radioterapie a IP USMF „Nicolae Testemiţanu”. În baza acestui studiu a fost elaborată metoda unui algoritm de folosire a anticorpilor monoclonali pentru determinarea variantei LNH indolente, care a fost oformată ca inovație (№ 17/14 din 14.11.2014).
1 CONCEPŢIILE CONTEMPORANE DESPRE LIMFOAMELE NON-HODGKIN
2 MATERIAL ŞI METODE DE CERCETARE
3 ASPECTE CLINICO HEMATOLOGICE, MORFOLOGICE ŞI IMUNOHISTOCHIMICE ALE LIMFOMULUI LIMFOCITAR DIN LIMFOCITE MICI ȘI ALE LIMFOMULUI DIN CELULELE ZONEI MARGINALE
4 ASPECTE CLINICO-HEMATOLOGICE, MORFOLOGICE ŞI IMUNOHISTOCHIMICE ALE LIMFOMULUI FOLICULAR ŞI ALE LIMFOMULUI DIN CELULELE ZONEI DE MANTA
SINTEZA REZULTATELOR OBŢINUTE
CONCLUZII GENERALE ŞI RECOMANDĂRI PRACTICE