|
StatutTeza a fost susţinută pe 27 iunie 2018 în CSSşi aprobată de CNAA pe 23 noiembrie 2018 Autoreferat![]() TezaCZU 616.94-022.369:616-001(044)
|
Structura tezei: Lucrarea este expusă pe 121 pagini, include 41 figuri, 30 tabele, 2 anexe; constă din următoarea structură: introducere, 4 capitole, concluzii și recomandări practice, rezumatul în limbile română, rusă, engleză, 345 referințe bibliografice, rezultatele fiind reflectate în 12 publicații.
Domeniu de studiu: 331.01. Epidemiologie.
Scopul lucrării: Optimizarea monitoringului microbiologic şi utilizării raționale a antibioticelor şi dezinfectantelor în prevenirea şi tratamentul infecţiilor septico-purulente nosocomiale în staţionarele de profil ortopedo-traumatologic.
Obiectivele studiului. Studierea structurii etiologice ale infecțiilor septico-purulente nosocomiale; determinarea spectrului de rezistenţă/sensibilitate a agenţilor cauzali la antibiotice și dezinfectante; optimizarea monitoringului microbiologic, elaborarea măsurilor întru eficacientizarea prevenirii şi tratamentului infecţiilor septico-purulente nosocomiale în staţionarele de profil ortopedo-traumatologic.
Noutatea și originalitatea științifică. A fost determinată structura și particularităţile etiologice a ISPN în funcție de profilul staționarului, categoria de vârstă, mono- și asocieri de culturi, gradul de sensibilitate/rezistență a agenților cauzali la antibiotice în funcție de specia microorganismului, tipul și grupul antibioticelor, asocierile izolate din focarul patologic, cât și în funcție de achiziționarea și utilizarea rațională a preparatelor antibacteriene. A fost implementată metoda nouă de testare a sensibilităţii/rezistenţei tulpinilor de microorganisme la dezinfectante, cu determinarea spectrului de rezistență a tulpinilor circulante în staționarele de profil ortopedotraumatologic.
Problema științifică soluționată. A fost determinată structura etiologică, descrise particularităţile etiologice agenților cauzali ai ISPN în staționarele de profil ortopedotraumatologic, în funcție de categoria de vârstă, monoculturi și asocieri de culturi, rezistența la antibiotice și dezinfectante, care prezintă elemente esențiale ale sistemului de supraveghere epidemiologică și control în infecţiile septico-purulente nosocomiale reieșind din profilul staționarului.
Semnificația teoretică și valoarea aplicativă a lucrării: Rezultatele cercetării completează studiile privitor la agenții cauzali în infecțiile septico-purulente nosocomiale, sensibilitatea/rezistența lor la antibiotice și dezinfectante în funcție de profilul staționarului. Rezultatele studiului aduc informații suplimentare întru optimizarea monitoringului tulpinilor circulante spitaliceşti, rezistenței agenţilor cauzali la antibiotice și dezinfectante în staționarele de profil Traumatologie și Ortopedie.
Implementarea practică a rezultatelor: Rezultatele cercetării au fost implementate în cadrul Instituției Medico-Sanitare Publice Spitalul Clinic de Traumatologie şi Ortopedie, în laboratorul „Infecții intraspitalicești” precum și la Catedra de epidemiologie în calitate de material didactic pentru instruirea universitară, cât și postuniversitară a medicilor, și vor constitui parte componentă a ghidului național de supraveghere și control în infecțiile nosocomiale.