|
StatutTeza a fost susţinută pe 5 iulie 2018 în CSSşi aprobată de CNAA pe 23 noiembrie 2018 Autoreferat![]() TezaCZU 616.24-002.5+616-097
|
Domeniul de studiu:Științe medicale; medicina generală; 321.07 – Ftiziopneumologie.
Scopul lucrării: Studierea aspectelor clinice și a eficacității tratamentului bolnavilor cu tuberculoză pulmonară în funcție de rezultatele metodelor microbiologice și molecular-genetice pentru optimizarea managementului cazurilor de tuberculoză rezitstentă.
Obiectivele lucrării: 1) Determinarea factorilor favorizanți (epidemiologici, sociali, medico-biologici) în dezvoltarea formelor rezistente de tuberculoză; 2) Analiza aspectelor clinico-radiologice și rezultatelor examinărilor paraclinice la bolnavii cu tuberculoză sensibilă și rezistentă; 3) Aprecierea rezultatelor metodelor molecular-genetice și microbiologice la bolnavii de tuberculoză pulmonară; 4) Evaluarea eficacității tratamentului în funcție de rezultatul metodelor molecular-genetice și culturale; 5) Elaborarea recomandărilor practice pentru eficientizarea depistării precoce și scurtarea duratei tratamentului tuberculozei rezistente.
Noutatea ştiinţifică și semnificația teoretică. Se vor studia particularitățile clinico-radiologice și factorii favorizanți în dezvoltarea formelor rezistente la pacienții cu tuberculoză pulmonară examinați prin testul Xpert MTB/RIF și metoda culturală. Va fi apreciată importanța metodei molecular-genetice în comparație cu metodele microbiologice convenționale. Va fi analizată eficacitatea tratamentului la bolnavii cu tuberculoză sensibilă și rezistentă în funcție de rezultatele metodelor microbiologice și molecular-genetice. Introducerea metodei molecular-genetice și analiza comparativă cu metodele bacteriologice convenționale, care vor contribui la stabilirea precoce a rezistenței micobacteriilor de tuberculoză pentru unul dintre cele mai importante preparate antituberculoase – Rifampicina. Datele obținute ne vor da posibilitatea de a iniția tratamentul adecvat imediat după depistarea rezistenței micobacteriilor de tuberculoză, care va contribui la îmbunătățirea rezultatelor tratamentului și va scurta durata tratamentului tuberculozei rezistente.
Problema ştiinţificăimportantă soluţionată în cercetare constă în stabilirea particularităților clinice, microbiologice și a eficacității tratamentului care diferențiază bolnavii de tuberculoza rezistentă depistați prin testul Xpert MTB/RIF de bolnavii de tuberculoză rezistentă depistați prin metoda culturală, permite identificarea măsurilor de îmbunătățire a depistării precoce a tuberculozei rezistente și administrarea promptă a tratamentului cu preparate de linia a doua.
Valoarea aplicativă a cercetării: materialele obținute în urma studiului ne vor da posibilitatea de a perfecționa algoritmul de diagnosticare a persoanelor suspecte la TB MDR și tratamentul antituberculos al bolnavilor cu TB MDR, vor actualiza factorii de risc pentru tuberculoza rezistentă.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Rezultatele studiului vor fi aplicate în activitatea practică a secţiilor de pneumoftiziologie ale instituțiilor medicale de profil din țară și vor oferi un suport metodologic în procesul de evaluare individualizată a bonavilor de tuberculoza pulmonară sensibilă și rezistentă. Totodată, recomandările practice elaborate vor fi implementate în activitatea medicilor de familie și specialiştilor ftiziopneumologi, în procesul didactic al studenților și medicilor
1. ANALIZA COMPARATIVĂ A TESTULUI XPERT MTB/RIF ŞI A METODELOR CONVENŢIONALE ÎN DIAGNOSTICUL TB MDR
2. MATERIALUL ŞI METODELE DE CERCETARE
3. ASPECTELE CLINICE ALE BOLNAVILOR DE TUBERCULOZĂ PULMONARĂ ȘI EFICACITATEA TRATAMENTULUI ÎN FUNCȚIE DE REZULTATELE METODELOR MOLECULAR-GENETICE (XPERT MTB/RIF) ȘI CULTURALE CONVENȚIONALE
CONCLUZII GENERALE ŞI RECOMANDĂRI PRACTICE