|
StatutTeza a fost susţinută pe 11 iulie 2018 în CSSşi aprobată de CNAA pe 23 noiembrie 2018 Autoreferat![]() TezaCZU 616-056.52-07-053.2 (043.2)
|
Domeniul de studii: pediatrie
Scopul cercetării: a fost estimarea particularităţilor antropometrice la copii supraponderali/obezi, a grupelor de risc pentru realizarea obezităţii în perioada de pubertate şi aprecierea impactului acesteia asupra calităţii vieţii şi statutului psiho-emoţional.
Obiectivele cercetării: 1). Studierea ponderii şi particularităţilor antropometrice la copii supraponderali/obezi; 2). Determinarea nivelului de ţesut adipos total la copii de 10-16 ani cu elaborarea tabelelor centilice regionale; 3). Evidenţierea grupelor de risc ale obezităţii/ supraponderalităţii la copii în perioada de pubertate; 4). Evaluarea impactului excesului ponderal asupra metabolismului glucidic şi lipidic la copii, cu particularităţie în funcţie de procentul ţesutului adipos total; 5). Aprecierea impactului obezităţii/ supraponderabilităţii asupra calităţii vieţii şi a statutului psiho-emoţional.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică: pentru prima dată în Republica Moldova a fost evaluată incidenţa excesului masei corporale şi obezităţii la elevii de vârsta 10-16 ani cu evidenţierea particularităţilor antropometrice. Iniţial au fost apreciate valorile procentului de ţesut adipos total prin metoda bioimpedanţei electrice cu elaborarea tabelelor centilice pentru copii de 10-16 ani. Au fost utilizate valorile circumferinţei gâtului şi braţului în calitate de criterii pentru aprecierea excesului ponderal la copii de 10-16 ani. Au fost evidenţiaţi factorii de risc, care duc la apariţia patologiei la vârsta pubertară. A fost evaluat impactul obezităţii asupra diferitor aspecte ale calităţiii vieţii copiilor şi a statutului psiho-emoţional.
Problema ştiinţifică soluţionatăîn teză constă în evidenţierea factorilor de risc al excesului ponderal la copii în perioada de pubertate cu elaborarea scorului pentru identificarea grupelor de risc. Aplicarea precoce a măsurilor de profilaxie la aceşti copii va contribui la reducerea numărului de copii cu exces ponderal. Determinarea compoziţiei corpului prin metoda impedanţei bioelectrice cu elaborarea tabelelor centilice regionale pentru procentul de ţesut adipos total permite evaluarea mai corectă a statutului nutriţional la copii şi estimarea complicaţiilor metabolice ale excesului ponderal.
Semnificaţia teoretică şi valoarea aplicativă a lucrării.Elaborarea valorilor de referinţă pentru circumferinţele gâtului şi braţului pentru identificarea copiilor cu exces ponderal va simplifica recunoaşterea copiilor supraponderali. Determinarea valorilor procentului de ţesut adipos total permite evidenţierea copiilor cu acest indice majorat, care se încadrează încă în valorile normale ale IMC. Studierea minuţioasă a factorilor de risc pentru excesul ponderal permite evidenţierea grupelor de risc cu scopul aplicării măsurilor profilactice precoce. Calitatea mai scăzută a vieţii la copii supraponderali accentuează necesitatea evaluării complexe, interdisciplinare a acestei patologii cu aplicarea asistenţei psihologice în abordarea copiilor.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Rezultatele studiului sunt aplicate în procesul educaţional-didactic în Departamentul Pediatrie, în secţia de Gastroenterologie pediatrică a IMSP Institutului Mamei şi Copilului, or. Chişinău, Republica Moldova
1. STADIUL ACTUAL DE CUNOAȘTERE A PARTICULARITĂȚILOR OBEZITĂȚII LA COPII
2. MATERIAL ȘI METODE DE CERCETARE
3. PARTICULARITĂȚILE DEZVOLTĂRII FIZICE A COPIILOR ÎN FUNCȚIE DE INDICELE MASEI CORPORALE
4. FACTORII DE RISC, PARTICULARITĂȚILE ANCHETEI ALIMENTARE ȘI ALE ACTIVITĂȚII FIZICE LA COPII SUPRAPONDERALI
5. PARTICULARITĂȚILE CLINICO-METABOLICE ALE OBEZITĂȚII LA COPII ȘI IMPACTUL ACESTEIA ASUPRA CALITĂȚII VIEȚII ȘI STATUTULUI PSIHO-EMOȚIONAL
SINTEZA REZULTATELOR OBȚINUTE
CONCLUZII GENERALE ȘI RECOMANDĂRI
Concluzii generale