Comisia de atestare
Comisia de acreditare
Comisiile de experţi
Dispoziţii, instrucţiuni
Acte normative
Nomenclator
Instituţii
Consilii
Seminare
Teze
Conducători de doctorat
Deţinători de grad
Doctoranzi
Postdoctoranzi
CNAA logo

 română | русский | english


Aspecte privind parazitul florii-soarelui Orobanche cumana Wallr. cu referire specială la rezistenţa genetică


Autor: Gîscă Ion
Gradul:doctor în agricultură
Specialitatea: 06.01.05 - Ameliorarea şi producerea seminţelor
Anul:2019
Conducător ştiinţific: Maria Duca
doctor habilitat, profesor universitar, Universitatea de Stat din Moldova
Instituţia: Institutul de Genetica, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor

Statut

Teza a fost susţinută pe 2 noiembrie 2018 în CSS
şi aprobată de CNAA pe 25 ianuarie 2019

Autoreferat

Adobe PDF document1.76 Mb / în română

Teza

CZU 630.165.7+575.16+632.53]:633.854.78

Adobe PDF document 5.79 Mb / în română
128 pagini


Cuvinte Cheie

floarea-soarelui, lupoaie - Orobanche cumana Wallr., variabilitate, rezistenţă, determinism genetic, agresivitate, virulenţă, rase fiziologice

Adnotare

Teza include introducere, patru capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografie din 181 titluri, 128 pagini text, 55 figuri, 26 tabele şi anexă. Rezultatele obţinute au fost publicate în 19 lucrări.

Domeniul de studiu: ameliorarea plantelor şi producerea seminţelor.

Scopul lucrării a prezentat evaluarea virulenţei şi impactului diferitor populaţii ale parazitului lupoaia asupra unor indici cantitativi și calitativi ai productivității şi screening-ul germoplasmei de floarea-soarelui în vederea obţinerii hibrizilor rezistenţi. Obiectivele lucrării: analiza virulenţei şi evoluţiei diferitor populaţii ale parazitului lupoaia; studiul determinismului genetic al rezistenţei florii-soarelui la lupoaie; evaluarea materialului iniţial ameliorativ şi transferul genelor de rezistenţă la lupoaie prin metode de ameliorare convenţională; evaluarea materialului iniţial ameliorativ prin metode de analiză moleculară (markeri SCAR, RAPD); evaluarea unor hibrizi experimentali şi comerciali de floarea-soarelui privind rezistenţa la lupoaie; studiul influenţei atacului cu lupoaie asupra indicilor de productivitate la floarea-soarelui.

Noutatea şi originalitatea ştiinţifică. Lucrarea prezintă o abordare complexă focusată pe analiza comprehensivă a evoluţiei raselor de lupoaie şi virulenţei acestora, în paralel cu evaluarea germoplasmei privind rezistenţa la parazit, studiul determinismului genetic al rezistenţei şi ample evaluări comparative a hibrizilor experimentali în câmp, în aspectul evidenţierii impactului lupoaiei asupra recoltei. Pentru prima dată a fost realizat screening-ul genetic, molecular şi fiziologic al genotipurilor de floarea-soarelui utilizate în ameliorare şi au fost identificate o serie de linii şi hibrizi de perspectivă rezistenţi la lupoaie în condiţii naturale şi artificiale de infectare.

Problema ştiinţifică soluţionată constă în fundamentarea metodologiei de ameliorare a rezistenței la lupoaie cu utilizarea complexă a metodelor moleculare, de laborator și experimentelor în câmp, ceea ce a permis evidențierea genei Or5 în majoritatea liniilor, stabilirea asocierii primerilor RAPD cu rezistenţa, toleranţa şi sensibilitatea la lupoaie, identificarea unor surse noi de rezistenţă și demonstrarea posibilității de transfer a genelor Or prin backcross-uri la liniile de perspectivă, fapt care asigură eficientizarea procesului de ameliorare şi creare a hibrizilor de floarea-soarelui competitivi, rezistenți la lupoaie.

Semnificaţia teoretică. Studiul realizat reprezintă o bază metodologică fundamentală de ameliorare a florii-soarelui la lupoaie. Analiza determinismului genetic al rezistenţei la lupoaie şi identificarea mecanismului de moştenire a genelor dominante Or, demonstrează că rezistenţa la rasele de lupoaie mai virulente ca F este controlată de mai multe gene şi nu doar de o singură genă dominantă precum în cazul raselor mai puțin agresive (de la rasa A până la F). Aceste rezultate ale determinismului genetic, depistat la două linii rezistente la rasele noi cu virulenţă sporită ale parazitului prezintă interes în crearea hibrizilor performanți.

Valoarea aplicativă a lucrării. Prin utilizarea unor surse de rezistenţă la atacul cu O. cumana Wallr. au fost transferate gene de rezistenţă în linii-elită şi linii care posedă caracteristici agronomice superioare. Au fost creaţi şi transmişi la Comisia de Stat hibrizi rezistenți la lupoaie, dintre care 7 au fost omologați. A fost elaborată o metodă de diagnosticare precoce a atacului cu lupoaie care permite analiza rapidă a unui număr mare de genotipuri într-un timp scurt. Markerii RAPD testaţi în lucrare se recomandă pentru screening-ul primar al germoplasmei ce posedă rezistenţă la lupoaie.

Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Rezultatele cercetărilor științifice au fost valorificate în elaborarea a peste 25 de hibrizi de floarea-soarelui, rezistenți la lupoaie care au demonstrat o productivitate înaltă pe terenurile cu infecție sporită din Republica Moldova și România. Șapte dintre acestea sunt omologați și se comercializează pe piața de semințe autohtonă și internațională. Anual “AMG-Agroselect Comert” SRL produce 800,0 t de semințe certificate și 30,0 t de semințe de bază.

Cuprins


1. Stadiul actual al cercetărilor privind parazitul Orobanche cumana Wallr. şi relaţia parazit-plantă gazdă (Helianthus annuus L.)
  • 1.1. Caracteristica generală a parazitului Orobanche cumana Wallr.
  • 1.2. Răspândirea şi impactul economic al lupoaiei
  • 1.3. Rezistenţa florii-soarelui la Orobanche cumana Wallr
  • 1.4. Metode folosite pentru evaluarea rezistenţei la atacul parazitului O. cumana
  • 1.5. Concluzii la capitolul 1

2. MATERIALE ŞI METODE DE CERCETARE
  • 2.1. Material biologic
  • 2.2. Metode de cercetare
  • 2.3. Metode statistice de calcul
  • 2.4. Сoncluzii la capitolul 2

3. Genetica şi ameliorarea la floarea-soarelui pentru rezistenţă la atacul parazitului Orobanche cumana Wallr
  • 3.1. Evoluţia şi virulenţa populaţiilor de O. cumana Wallr
  • 3.2. Studiul determinismului genetic al rezistenţei florii-soarelui la Orobanche cumana Wallr.
  • 3.3. Evaluarea materialului iniţial privind rezistenţa la lupoaie prin metode de ameliorare convenţională
  • 3.4. Screening-ul molecular al prezenţei genei Or5 în liniile de floarea-soarelui utilizate în ameliorare
  • 3.5. Analiza polimorfismului genetic al germoplasmei de floarea-soarelui cu primeri RAPD
  • 3.6. Evaluarea unor hibrizi experimentali şi comerciali de floarea-soarelui privind rezistenţa la lupoaie
  • 3.7. Concluzii la capitolul 3

4. Influenţa parazitului Orobanche cumana Wallr. Asupra unor elemente de producţie şi de calitate la floarea-soarelui
  • 4.1. Talia plantei
  • 4.2. Masa hectolitrică şi masa a 1000 boabe
  • 4.3. Diametrul calatidiului şi rata seminţelor pline per calatidiu
  • 4.4. Producţia de seminţe
  • 4.5. Conţinutul de ulei în seminţe
  • 4.6. Conţinutul de acid oleic
  • 4.7. Concluzii la capitolul 4

CONCLUZII GENERALE ŞI RECOMANDĂRI