|
StatutTeza a fost susţinută pe 30 mai 2019 în CSSşi aprobată de CNAA pe 9 iulie 2019 Autoreferat![]() TezaCZU 616.411- 006.441-07
|
Teza este expusă pe 135 de pagini ce includ: introducere, 4 capitole, sinteza rezultatelor obţinute, concluzii generale şi recomandări practice, bibliografie din 108 de surse, 5 anexe, 12 figuri, 18 tabele, 10 fotografii. Rezultatele obţinute sunt publicate în 11 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu: oncologie, medicină, diagnostic de laborator.
Scopul: studierea și analiza în dinamică a parametrilor imunobiologici și imunofenotipici în procesul de tratament al bolnavilor cu LNH, pentru a demonstra și a argumenta valoarea științifică a factorilor predictivi întru îmbunătățirea ratei de supraviețuire pe termen lung, și recunoașterea remisiilor imunologice și imunofenotipice în alegerea unor metode de tratament personalizat.
Obiectivele lucrării: 1. Evaluarea și analiza indicilor: imunobiologici și imunofenotipici la etapele de diagnostic, tratament şi remisie a bolnavilor cu LNH; 2. Analiza malignizării și diferențierii fenotipice a liniilor celulare B şi T a LNH prin prisma Ac – monoclonali (AcMo); 3. Identificarea factorilor de pronostic şi acțiune predictibilă a răspunsului imun la terapia aplicată şi aprecierea remisiei imunologice; 4. Elaborarea, brevetarea, certificarea, implementarea unor metode noi de diagnostic și motitorizarea în tratamentul ţintă a LNH în vederea menţinerii remisiilor clinice, imunofenotipice și imunologice.
Metodologia cercetării: Studiul - de tip retrospectiv cu o componentă prospectivă. Sunt cercetați pacienții ocohematologici cu diagnosticul morfologic primar de LNH, determinat prin biopsie cu imunohistochimie. Metodele observației directe și indirecte au fost utilizate în cercetarea sângelui periferic antiagregat cu Ethylenediaminetetraacetic acid la debutul bolii, ulterior aplicării terapiei specifice cu intervale de după 3 și 6 cicluri de PCHT, cu evaluarea indicilor homeostazei umorale, aprecierea fenotipului limfomului în valori procentuale a acestuia prin marcarea limfocitelor cu Ac – monoclonali prin metoda indirectă, comparându–le pentru o analiză deductivă.
Noutatea și originalitatea științifică: Analiza datelor imunologice și imunofenotipice, în funcție de tratamentul aplicat și numărul curelor PCHT utilizate, va oferi posibilitatea optimizării protocoalelor terapeutice aplicate cu utilizarea elementelor noi. Reapariția recidivelor ne solicită căutarea de noi scheme de tratament PCHT cu includerea de medicamente specifice, ce ar asigura dezvoltarea ulterioară a unui tratament țintă.
Problema științifică soluționată: Caracteristicile AcMo sunt deosebit de importante pentru succesul terapiei. Utilizarea AcMo himerici sau umani (care au timpul de înjumătățire mai mare comparativ cu cei murini) va diminua respingerea imună, facilitând eficiența acțiunii clinice aplicate.
Semnificația teoretică și valoarea aplicativă a lucrării: În vederea depistării recidivelor precoce și tardive, a efectelor secundare existente sau noi apărute și apariția malignizării, e necesară determinarea valorilor procentuale a fenotipului limfomului și caracteristicilor concentrației totale a claselor de Ig, pentru a aprecia statutul imun a pacienților oncohematologici, în scopul majorării ratei de supraviețuire și valorificării mai bune a calității vieții.