|
StatutTeza a fost susţinută pe 27 ianuarie 2020 în CSSşi aprobată de CNAA pe 28 februarie 2020 Autoreferat![]() TezaCZU 616.12-008.46-06:616.61
|
Lucrarea este expusă pe 134 pagini de text electronic și include: introducere, 6 capitole, concluzii şi recomandări practice. Indicele bibliografic citează 234 surse literare. Teza este ilustrată cu 34 de tabele, 31 figuri, 8 anexe. Rezultatele au fost prezentate în 26 publicaţii ştiinţifice, 3 brevete de invenţie.
Scopul lucrării: studierea evoluției, posibilităților de diagnostic și impactului sindromului cardiorenal tip 2 la pacienții cu insuficiență cardiacă cronică.
Obiectivele cercetării: aprecierea incidenței și particularităților sindromului cardiorenal tip 2; identificarea factorilor de risc și predictorilor clinico-evolutivi ai sindromului cardiorenal tip 2; examinarea modificărilor funcţionale și particularităților de diagnostic ale sindromului cardiorenal; estimarea impactului sindromului cardiorenal asupra calității vieții și supravieţuirii.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică: În premieră, s-au efectuat cercetări ştiinţifice axate pe aprecierea particularităţilor clinico-paraclinice ale sindromului cardiorenal în insuficiență cardiacă prin evaluarea factorilor de risc şi predictorilor clinici care influenţează apariţia și evoluția sindromului cardiorenal.
Problema ştiinţifică soluţionată în teză: constă în elucidarea aspectelor clinico-paraclinice, creșterea eficacităţii complexului de metode diagnostice ale sindromului cardiorenal, fapt ce a contribuit la diagnosticarea mai precoce în scopul optimizării conduitei clinico-diagnostice și îmbunătăţirii calităţii vieții persoanelor cu sindrom cardiorenal.
Semnificaţia teoretică: Rezultatele studiului ştiinţific au o valoare teoretica incontestabila, servind ca bază fundamentală în evaluarea şi diagnosticul precoce al sindromului cardiorenal, argumentând necesitatea screening-ului factorilor de risc şi a predictorilor clinici.
Valoarea aplicativă a lucrării: Rezultatele obţinute au argumentat necesitatea implementării screening-ului precoce în practică, permit prognosticarea apariţiei sindromului cardiorenal, aprecierea riscului de accidente vasculare acute și riscului de deces în sindrom cardiorenal.
Implementarea rezultatelor: Rezultatele studiului au fost aplicate în procesul didactic la Disciplina Cardiologie din cadrul Departamentului Medicină Interna a USMF „Nicolae Testemiţanu”, și implementate în activitatea practică a Secţiilor de Cardiologie, Nefrologie și Boli Interne ale IMSP Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime”.