|
StatutTeza a fost susţinută pe 22 ianuarie 2020 în CSSşi aprobată de CNAA pe 28 februarie 2020 Autoreferat![]() TezaCZU 616.146-005.6-08(043.2)
|
Structura: introducere, 5 capitole, concluzii și recomandări, bibliografie din 183 titluri, 4 anexe, 159 pagini de text de bază, 23 figuri, 23 tabele. Rezultatele sunt publicate în 27 lucrări ştiinţifice.
Scopul lucrării: Ameliorarea rezultatelor tratamentului pacienţilor cu tromboza venelor profunde în sistemul venei cave inferioare.
Obiectivele cercetării: Stabilirea factorilor cu potențial impact asupra rezultatelor la distanță după suportarea trombozei venoase profunde a membrelor inferioare; studierea particularităţilor clinicohemodinamice ale evoluţiei trombozei în funcţie de tipul, promptitudinea inițierii şi durata tratamentului anticoagulant; evidenţierea impactului regimului de activitate, a medicaţiei asociate și terapiei compresionale asupra rezultatelor tratamentului; analiza comparativă a eficacităţii şi siguranţei tratamentului conservator şi chirurgical la pacienţii cu forma flotantă a trombozei. Noutatea și originalitatea ştiinţifică: S-a identificat, că intervențiile chirurgicale de „tromboprofilaxie”, în cazuri judicios selectate, reprezintă o opțiune curativă alternativă. S-a stabilit, că în vederea obținerii unei recanalizări cât mai complete a lumenului venos intervalul minim de anticoagulare trebuie extins >6 luni. S-a demonstrat, că în vederea micșorării frecvenței sindromului posttrombotic sever tratamentul anticoagulant urmează a fi inițiat cât mai precoce.
Problema ştiinţifică soluţionată: constă în optimizarea tacticii curative și identificarea căilor de ameliorare a rezultatelor la distanţă ale tratamentului trombozei venoase profunde.
Semnificaţia teoretică: S-au identificat cauzele rezultatului la distanță nefavorabil al tratamentului trombozei venoase profunde, precum și modalitățile de diminuare a ratei acestuia. Valoarea aplicativă: A fost perfectat regimul curativ, elaborate căile de ameliorare a rezultatelor la distanță ale tratamentului complex al trombozei venoase profunde.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice: în cadrul şedinţei Asociaţiei chirurgilor „Nicolae Anestiadi” din Republica Moldova cu scop de pregătire continuă a medicilor chirurgi, în procesul didactic realizat pentru studenţi şi medici-rezidenți la Catedra Chirurgie Generală - Semiologie nr.3 a IP USMF „Nicolae Testemiţanu”, în practica cotidiană a secţiilor chirurgicale ale IMSP SCM nr.1, SCM nr.3 „Sfânta Treime”, IMSP Spitalul Clinic Militar Central al Ministerului Apărării din RM.