|
StatutTeza a fost susţinută pe 10 iunie 2020 în CSSşi aprobată de CNAA pe 30 octombrie 2020 Autoreferat![]() TezaCZU 618.19-006.6:618.211-089.87(043.2)
|
Structura tezei: introducere, 4 capitole, sinteza rezultatelor obținute, concluzii generale și recomandări practice, bibliografie din 160 titluri, 5 anexe, 119 de pagini de text imprimat, 36 de figuri, 41 de tabele. Rezultatele obținute au fost publicate în 19 lucrări științifice. Domeniul de studiu: Oncologie și radioterapie.
Scopul studiului: diminuarea riscului de recidivare și metastazare a CGM prin studierea rolului ovariectomiei ca parte componentă în tratamentul complex al pacientelor în perioada reproductivă.
Obiectivele studiului:
determinarea indicațiilor către ovariectomie conform statusului hormonal al tumorii
maligne la pacientele cu CGM;
studierea rolului ovariectomiei în CGM cu scop de prevenire a generalizării procesului
tumoral;
analiza avantajelor metodei ovariectomiei laparoscopice de cea laparotomică;
evaluarea comparativă a rezultatelor ovariectomiei prin metoda chirurgicală cu cea
chimică;
estimarea supraviețuirii pacientelor cu CGM conform subtipului luminal;
elaborarea unui algoritm de conduită a pacientelor cu CGM subtipul LUM A și LUM B.
Noutatea și originalitatea științifică: au fost efectuate studii pentru prevenirea recidivelor și metastazelor la bolnavele de CGM în perioada reproductivă cu ER+ și/sau PR+ prin utilizarea tratamentului complex (ovariectomie chirurgicală şi chimică).
Problema științifică soluționată: constă în determinarea indicațiilor către ovariectomie conform subtipului luminal al tumorii, determinarea rolului ovariectomiei cu scop de prevenire a apariției recidivelor și metastazelor și de ameliorare a supraviețuirii pacientelor în stadii avansate, stabilirea avantajelor și dezavantajelor diferitor metode de tratament complex al pacientelor cu CGM în perioada reproductivă, fapt ce a contribuit la consolidarea metodelor de tratament complex al acestor neoplazii și a permis creșterea supraviețuirii pacientelor cu CGM.
Semnificația teoretică: rezultatele lucrării vizează aprecierea rolului ovariectomiei (chirurgicale și chimice) drept parte componentă a tratamentului complex al pacientelor cu CGM LUM A și LUM B, fapt ce a contribuit la consolidarea tratamentului complex al acestei neoplazii și a permis majorarea supraviețuirii pacientelor cu CGM în perioada reproductivă.
Valoarea aplicativă a lucrării: au fost elaborate recomandări practice în conduita specialiștilor oncologi pentru optimizarea tratamentului hormonal al pacientelor cu CGM, cu elaborarea unui algoritm de conduită, ce face posibilă personalizarea tacticii de tratament în stadiile precoce și avansate ale maladiei.
Implementarea rezultatelor științifice: rezultatele studiului au fost implementate în practica
cotidiană a secțiilor mamologie, oncologie medicală și oncologie radiologică, precum și în
cabinetele de profil din cadrul Centrului Consultativ Diagnostic (CCD) al IMSP Institutul
Oncologic.