|
StatutTeza a fost susţinută pe 24 iunie 2020 în CSSşi aprobată de CNAA pe 30 octombrie 2020 Autoreferat![]() ![]() TezaCZU 616.132-007-053.1-053.2(043.2)
|
Susţinerea va avea loc la 24 iunie 2020, ora 14 în incinta IP USMF Nicolae Testemițanu, bd. Ștefan
cel Mare și Sfânt 165, biroul 205,
în ședința Comisiei de susținere publică a tezei de doctorat,
aprobată prin decizia Consiliului Științific al Consorțiului în regim online
Linkul la care poate fi urmărită susținerea publică: https://meet.google.com/iiy-hcsz-rtx
Structura tezei: lucrarea este expusă pe 104 pagini și se compartimentează în: introducere, revista literaturii, 3 capitole cu rezultate proprii, sinteza rezultatelor, concluzii și recomandări practice. Indicele bibliografic citează 207 surse. Materialul iconografic: 37 tabele, 34 figuri, 5 anexe. Rezultatele științifice obținute au fost reflectate în 21 de lucrări științifice.
Domeniul de studiu: pediatrie şi neonatologie - 322.01.
Scopul: estimarea factorilor de risc și cei de prognostic implicați în apariția complicațiilor la copiii cu aortopatii congenitale, pentru elucidarea probabilității lor și elaborarea unui algoritm integrat de diagnostic timpuriu.
Obiectivele studiului au inclus: elucidarea particularităților clinico-paraclinice ale copiilor cu aortopatii congenitale cu sau fără complicații; studierea evoluției parametrilor morfometrici ai aortei la copiii cu aortopatii congenitale în scopul depistării la timp a unor complicații (anevrism, disecție, ruptură de aortă); determinarea factorilor de risc și de predicție în apariția complicațiilor specifice aortopatiilor congenitale la copii; elaborarea unui algoritm integrat în scopul prevenției complicațiilor posibile ale aortopatiilor congenitale la copii.
Noutatea și originalitatea științifică a cercetării. La un grup de copii cu aortopatii congenitale din Republica Moldova a fost realizat un studiu analitic de urmărire, cu o evaluare a particularităților clinico-paraclinice, a morfometriei aortei și evoluției ei, a factorilor de risc și cei de prognostic la copiii cu aortopatii congenitale.
Problema științifică soluționată în teză constă în punerea în vizorul tuturor pediatrilorcardiologi a factorilor de risc cu potențial de dezvoltare la copii cu aortopatii congenitale a următoarelor complicații: anevrism, disecție, ruptură de aortă.
Semnificația teoretică. Rezultatele studiului demonstrează necesitatea și importanța evaluării parametrilor morfometrici ale aortei la copiii cu aortopatii congenitale. Valoarea aplicativă a cercetării. A fost argumentată valoarea diagnosticului timpuriu în complicațiile din aortopatiile congenitale la copii.
Implementarea rezultatelor științifice. Rezultatele obținute au fost puse în practica Clinicii de Cardiologie pediatrică a IMSP Institutul Mamei și Copilului.