|
StatutTeza a fost susţinută pe 13 octombrie 2020 în CSSşi aprobată de CNAA pe 23 decembrie 2020 Autoreferat![]() TezaCZU
|
Structura tezei: introducere, 4 capitole, concluzii generale, bibliografie din 298 titluri, 7 anexe, 115 pagini de text de bază, 20 tabele, 28 de figuri. Rezultatele obținute sunt publicate în 21 lucrări științifice.
Scopul studiului: Aprecierea unor markeri metabolici şi inflamatori în dinamica infarctului miocardic acut și identificarea interrelaţiei dintre ei şi pronosticul bolii prin elaborarea unui ansamblu patobiochimic de evaluare precoce.
Obiectivele cercetării: Determinarea în dinamica infarctului miocardic acut a unor valori ai metabolismului glucidic şi lipidic, indicilor procesului inflamator, markerilor stresului oxidativ și a leziunii tisulare; identificarea corelațiilor dintre parametrii biochimici în ser și homogenat, cât și raportarea modificărilor respective la etapele IMA cu determinarea unei constelații biochimice pentru constatarea precoce a severității IMA.
Noutatea și originalitatea ştiinţifică a cercetării: S-a apreciat interrelația devierilor metabolice şi inflamatorii în țesutul cardiac și sânge la diferite etape ale infarctului miocardic experimental. S-a stabilit spectrul de indici biochimici în ser și homogenat cu valoare diagnostică și predictivă înaltă pentru IMA, confirmând utilitatea biomarkerilor menționați.
Problema științifică importantă soluționată în teză: Fundamentarea experimentală a rolului modificărilor metabolice, inflamației și stresului oxidativ în inducerea și progresarea leziunilor tisulare din IMA, fapt care confirmă oportunitatea estimării corelațiilor valorilor sero-tisulare a markerilor biochimici, contribuind la stabilirea predictorilor de diagnostic și pronostic.
Semnificaţia teoretică a lucrării: Rezultatele cercetării impun o viziune clară în interpretarea mecanismelor patobiochimice ale IMA prin prisma modificărilor metabolice și inflamatorii. În etapele patogenice ale leziunii miocardice au fost corelate valorile serice și tisulare a markerilor inflamației, stresului oxidativ și leziunii tisulare. Studiul confirmă prezența în patobiochimia procesului a fazei de preinfarct.
Valoarea aplicativă a cercetării: Studiul poate servi drept punct de reper a unor cercetări mai aprofundate, ce ar contribui la crearea unui algoritm corelațional al markerilor biochimici. Implementarea în practică: Rezultatele studiului sunt aplicate în procesul instructiv metodic ]n cadrul Catedrei de biochimie și biochimie clinică. Postulatele de bază ale lucrării pot fi luate în considerație și aplicate în medicina practică pentru diagnosticul și monitoringul pacienților cu IMA.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: