|
StatutTeza a fost susţinută pe 6 noiembrie 2020 în CSSşi aprobată de CNAA pe 23 decembrie 2020 Autoreferat![]() ![]() TezaCZU 504.064.3:574(478)(043.2)
|
Introducere, cinci capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografie din 245 titluri, 129 pagini text de bază, 20 figuri, 11 tabele, 10 anexe. Rezultatele obţinute sunt publicate în 27 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu: Ecologie. Scopul: evaluarea particularităților de restabilire a ecosistemului petrofit în cariera de calcar a uzinei „Lafarge Ciment” (Moldova) S.A.
Obiective: estimarea etapei de inițiere și restabilire naturală a biodiversităţii pe suprafața haldelor de steril din cariera de calcar „Lafarge Ciment” (Moldova) S.A.; evaluarea stării și dinamicii biodiversităţii pe suprafața haldelor de steril în dependență de vârsta lor; aprecierea dependenței gradului de evoluare a regosolurilor, formate pe suprafața haldelor de steril cu vârstă diferită în procesul de restabilire a ecosistemului petrofit; reconstrucția ecologică prin recultivarea silvică a haldelor proaspăt depozitate în carieră.
Noutatea și originalitatea ştiinţifică. Pentru prima dată, în Republica Moldova, a fost efectuat studiul restabilirii naturale a ecosistemului petrofit și stabilită legitatea formării regosolurilor pe suprafața haldelor de steril. Legitatea demonstrează, că gradul de formare a regosolurilor reprezintă un proces de evoluare a solului dependent de vârsta haldelor, numărul de specii care se dezvoltă pe suprafața lor, conținutul de nutrienți și humusul format în regosol, asigurat de masa speciilor dezvoltate pe suprafața haldelor de steril, în rezultatul procesului biogeochimic (fitocenotic). A fost elaborată și implementată metoda experimentală de recultivare silvică a ecosistemului petrofit din cariera „Lafarge Ciment” (Moldova) S.A.
Originalitatea rezultatelor constă în studiul complex al dinamicii procesului natural de inițiere și restabilire a biodiversității, de formare a solului, de acumulare a nutrienților (Ntotal, P2O5, K2O), a humusului în straturile de sol nou-formate pe suprafața haldelor de steril (stratul de sol 0–20 cm) și condițiile care asigură restabilirea ecosistemului petrofit.
Problema științifică soluționată constă în fundamentarea procesului de restructurare naturală a ecosistemului petrofit, bazat pe diversitatea fenomenelor pe care le explică. Procesul dat reprezintă consecutivitatea și interacțiunea reciprocă a etapelor naturale de dezvoltare a biodiversității, solificare, acumulare a nutrienților și formare a humusului în regosoluri, care au loc simultan, fără intervenția omului și asigură restabilirea naturală a ecosistemului petrofit.
Importanţa teoretică. Cercetarea constituie o primă experiență, pe plan național, privind elucidarea etapelor de restabilire a biodiversităţii și stabilirea legității procesului de formare a solului pe suprafața haldelor de steril. Rezultatele indică faptul, că procesul de restabilire a biodiversității și de formare a regosolurilor pe suprafața haldelor de steril sunt interdependente.
Valoarea aplicativă. Pentru prima dată a fost utilizată metoda de reconstrucție ecologică prin recultivarea silvică pe terenuri proaspăt depozitate, fără adaosuri suplimentare și a fost obținut un ecosistem cu un indice înalt de dezvoltare a diversității biologice vegetale. Rezultatele studiului complex vor servi ca bază pentru restabilirea ecosistemelor degradate în urma activităților miniere la zi în carierele de calcar.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Rezultatele cercetărilor sunt implementate de către Departamentul Dezvoltare Durabilă a uzinei „Lafarge Ciment” (Moldova) S.A. în scopul realizării reconstrucției ecologice prin recultivarea silvică a haldelor de steril și de Universitatea de Stat din Moldova în procesul de instruire a masteranzilor și doctoranzilor.