|
StatutTeza a fost susţinută pe 29 ianuarie 2021 în CSSşi aprobată de CNAA pe 25 iunie 2021 Autoreferat![]() ![]() TezaCZU 616.216.1-002.828(043.2)
|
Structura tezei: lucrarea este expusă pe 122 de pagini de text imprimat, constă din introducere, 4 capitole, concluzii generale, recomandări practice şi indice bibliografic cu 260 de referinţe, include 39 de figuri și 8 tabele. Rezultatele obţinute sunt publicate în 22 de lucrări ştiinţifice, inclusiv 1 compendiu didactic, 2 articole în reviste ISI, SCOPUS și alte baze de date internaționale, 9 publicații fără coautori şi 8 publicații în ediţii recenzate.
Domeniul de studiu şi obiectivele lucrării. Rinosinuzita fungică rămâne o patologie controversată în pofida tuturor studiilor care s-au desfășurat în ultimii ani, cu fiziopatologie confuză, cunoștințe incomplete despre epidemiologie și micologia medicală. Reieșind din cele menționate, ne-am propus următorul scop al lucrării – studierea prospectivă comparativă a particularităților microbiologice, histomorfologice și funcționalității epiteliului ciliat pseudostratificat nazal in vitro la pacienții cu fungus ball al sinusului maxilar pentru optimizarea protocolului de diagnostic și tratament. Pentru realizarea scopului au fost prevăzute următoarele obiective de explorare: studiul ponderii fungus ball al sinusului maxilar în varietatea afecțiunilor rinosinuzale; determinarea funcționalității epiteliului mucociliar in vitro (microscopie optică) și particularităților histomorfologice la pacienții cu fungus ball al sinusului maxilar; stabilirea diversității agenților microbiologici implicați în fungus ball al sinusului maxilar; elaborarea unui algoritm de diagnostic și tratament standardizat pentru pacienții cu fungus ball al sinusului maxilar.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică a rezultatelor obținute: analiza caracteristicii formelor clinice și diversității agenților microbiologici implicați în fungus ball al sinusului maxilar; estimarea importanței și eficienței microscopiei optice și examinărilor histomorfologice în abordarea clinică a pacienților cu fungus ball al sinusului maxilar; studierea evoluției în dinamică a stării funcționale nazale şi epiteliului ciliat pseudostratificat nazal in vitro la pacienții cu fungus ball al sinusului maxilar pentru ajustarea corectă a protocolului de diagnostic și tratament; propunerea criteriilor de tratament conservativ ale fungus ball al sinusului maxilar, complementar tratamentului chirurgical, în dependență de funcționalitatea epiteliului mucociliar; efectuarea monitorizării exigente privind evoluţia şi pronosticul pacienţilor cu fungus ball al sinusului maxilar, în funcție de metodele de tratament conservativ, asociat tratamentului chirurgical.
Valoarea aplicativă a lucrării constă în elaborarea algoritmului de diagnostic și tratament standardizat pentru pacienții cu fungus ball al sinusului maxilar și implementarea acestuia în protocolul clinic național.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Principalele rezultate ale studiului sunt aplicate în procesul didactic al Catedrei Otorinolaringologie a Instituției Publice Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu” și în activitatea curativă a secţiei Chirurgie funcțională, fonoaudiologie și recuperare otorinolaringologică a Instituției Medico-Sanitare Publice Spitalul Clinic Republican ”Timofei Moșneaga”.