|
StatutTeza a fost susţinută pe 25 iunie 2021 în CSSşi aprobată de CNAA pe 4 octombrie 2021 Autoreferat![]() ![]() TezaCZU 72.012(478-25)(043)
|
Structura tezei: introducerea, 3 capitole, concluzii și recomandări (120 pagini text de bază), bibliografie formată din 203 de titluri. Volumul total 241 pagini. Rezultatele cercetării au fost publicate în 18 articole ştiinţifice.
Scopul lucrării: Identificarea tendințelor dezvoltării arhitecturii clădirilor administrative moderne din Chișinău și elaborarea recomandărilor pentru proiectarea lor, luând în considerare contextul urban existent.
Obiectivele propuse: dezvăluirea rolului crescând al compoziției în arhitectură și aportul școlilor de arhitectură la acest proces; identificarea etapelor principale în formarea arhitecturii clădirilor administrative din Chișinău; clasificarea clădirilor administrative moderne ale orașului; fundamentarea tendințelor arhitecturii clădirilor administrative, construite în perioada independenței Republicii Moldova; elaborarea recomandărilor pentru proiectarea clădirilor administrative din Chișinău, ținând cont de situația urbană existentă.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică: Pentru prima dată a fost studiată evoluția arhitecturii clădirilor administrative din orașului Chișinău și au fost dezvăluite sursele particularitățile arhitecturii lor la etapa contemporană.
Rezultatul științific. Au fost identificate tendințele arhitecturii clădirilor administrative din Chișinău și formulate recomandări pentru proiectarea lor.
Probleme științifice rezolvate: au fost determinate etapele formării arhitecturii clădirilor administrative din Chișinău; aufost dezvăluite tendințele actuale în dezvoltarea arhitecturii clădirilor administrative ale orașului; sunt prezentate recomandări pentru proiectarea lor pe baza abordării de mediu.
Semnificarea teoretică: În contextul rolului crescând al compoziției în arhitectura modernă, a fost relevată dominația acesteia asupra componentelor structural-planimetrice ale arhitecturii clădirilor administrative din Chișinău.
Valoarea aplicativă: lucrarea va fi utilă: la elaborarea conceptiei arhitecturii clădirilor administrative în procesul de proiectare; la evaluarea propunerilor de proiect; la elaborearea actelor, normelor şi regulamentelor dezvoltării durabile a orașului (PUG, PUZ, etc.); în calitate de suport didactico-metodic în proces educațional; poate deveni o bază metodologică pentru cercetări științifice ulterioare.
Implementarea rezultatelor științifice: rezultatele studiului cercetării sunt reflectate în 18 publicații științifice, 2 suporturi didactice (indicaţii metodice) și prezentate la 23 conferințe și forumuri ştiinţifice internaționale din Moldova, Olanda, Portugalia România și Ucraina. În baza studiului, a fost: elaborată programa și curricula disciplinei „Bazele compoziției și proiectării de arhitectură” pentru anul I universitar, implementată din 2016 în cadrul UTM; publicate indicaţii metodice „Principiile zonării funcționale ale clădirilor publice” în anul 2015; implementate în 5 proiecte de licență. În prezent, rezultatele studiului sunt utilizate în procesul educațional al formării studenților la specialitatea 0731. „Arhitectură” UTM.
8