Cuvinte Cheie
microorganisme benefice, microbiotă, disbioză, biomasa de Streptomyces levoris CNMN-Ac-01, probioticul EM-1®, iepuri, cercetări microbiologice, indicatori biochimici, mediu nutritiv, tractul gastrointestinal, indicatori morfoproductivi
Adnotare
Structura tezei: introducere, 4 capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografie
cu 260 titluri, 6 anexe, 123 pagini de text de bază, 35 figuri, 34 tabele. Rezultatele obţinute sunt
publicate în 14 lucrări ştiinţifice și un brevet de invenție.
Scopul lucrării: evaluarea impactului biomasei de Streptomyces levoris CNMN-Ac-01 şi
a probioticului EM-1® asupra microbiotei tractului gastrointestinal, creșterii și dezvoltării
iepurilor de casă.
Obiectivele cercetării: obţinerea biomasei de Streptomyces levoris CNMN-Ac-01;
includerea biomasei de Streptomyces levoris CNMN-Ac-01 în rețeta nutrețului combinat
granulat și studierea componenței microbiologice și chimice a acestuia; prepararea soluției de
lucru a probioticului EM-1® și studierea componenței microbiologice a acesteia; studierea
influenței nutrețului combinat granulat cu și fără adaosul biomasei de Streptomyces levoris
CNMN-Ac-01 și a soluției de lucru a probioticului EM-1® asupra microflorei tractului
gastrointestinal, stării fiziologice și a unor indicatori morfoproductivi a iepurilor; calcularea
eficienței economice obținute în rezultatul utilizării biomasei de Streptomyces levoris CNMNAc-
01 și a probioticului EM-1® în tehnlogia de creștere a iepurilor.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică: pentru prima dată, în condițiile R. Moldova, a fost
studiat rolul biomasei de Streptomyces levoris CNMN-Ac-01 și a probioticului EM-1® asupra
legității de formare și reglare a microbiotei tractului gastrointestinal la iepuri, stimulării sănătății,
creșterii și dezvoltării tineretului, calităţii chimice a cărnii de iepure și propunerea acestor
preparate pentru implementare în cunicultură.
Rezultatul obținut, care contribuie la soluționarea unei probleme științifice
importante: elaborarea şi argumentarea ştiinţifică a două tehnologii de administrare (în hrană
sau apă) a preparatelor cu microorganisme benefice, pentru echilibrarea microbiotei intestinale și
combaterea bolilor gastrointestinale, optimizarea indicilor fiziologici, hematologici, biochimici,
productivi şi economici în creşterea tineretului cunicul.
Semnificaţia teoretică: elaborarea unui concept nou în reglarea microbiotei intestinale,
creșterii și dezvoltării iepurilor de casă prin utilizarea preparatelor cu microorganisme benefice
(biomasa de Streptomyces levoris CNMN-Ac-01 și a probioticului EM-1®) și argumentarea
științifică a perspectivei utilizării acestora în cunicultură.
Valoarea aplicativă: rezultă în utilizarea în cunicultură a biomasei de Streptomyces
levoris CNMN-Ac-01 și a probioticului EM-1®, care asigură sporirea eficienței economice a
ramurii.
Implementarea rezultatelor științifice: rezultatele obținute au fost implementate în
vivariul din cadrul IȘPBZMV - actele de implementare din 03.09.2018 și din 17.09.2018 și SRL
„Eco-Fer-Mer” rl Anenii Noi, s. Maximovca – act de implementare din 20.11.2020.
Cuprins
1. CUNICULTURA. ROLUL MICROORGANISMELOR BENEFICE ÎN MENȚINEREA SĂNĂTĂȚII ORGANISMULUI ANIMAL
- 1.1. Direcțiile și aspectele economice de exploatare a iepurilor de casă
- 1.2. Microbiota gastrointestinală și rolul diverselor specii de microorganisme în menținerea sănătății organismului animal
- 1.3. Disbioza tractului gastrointestinal, combaterea și profilaxia acesteia
- 1.4. Preparate cu microorganisme benefice utilizate în sectorul zootehnic
- 1.4.1. Preparate cu microorganisme benefice din genul Bacillus
- 1.4.2. Substanțe biologic active sintetizate de streptomicete și utilizarea lor în practică
- 1.5. Concluzii la capitolul 1
2. OBIECTUL DE STUDIU ȘI METODELE APLICATE ÎN CERCETARE
- 2.1. Obiectele de cercetare
- 2.2. Schemele experimentelor
- 2.3. Metode de cercetare
- 2.4. Concluzii la capitolul 2
3. IMPACTUL BIOMASEI DE STREPTOMYCES LEVORIS CNMN-AC-01 ASUPRA MICROBIOTEI TRACTULUI GASTROINTESTINAL, CREȘTERII ȘI DEZVOLTĂRII IEPURILOR BIRASIALI ȘI TRIRASIALI
- 3.1. Determinarea numărului total de Streptomyces levoris CNMN-Ac-01 într-un gram de biomasă
- 3.2. Cantitatea de lipide în biomasa de Streptomyces levoris CNMN-Ac-01 cultivată pe medii de cultură lichide
- 3.3. Activitatea antimicrobiană a tulpinei Streptomyces levoris CNMN-Ac-01, după depozitarea pe termen lung, prin subcultivare pe diferite medii
- 3.4. Calitatea microbiologică și componența chimică a nutrețului combinat friabil și granulat
- 3.5. Impactul biomasei de Streptomyces levoris CNMN-Ac-01 asupra microbiotei tractului gastrointestinal, creșterii și dezvoltării iepurilor birasiali
- 3.5.1. Cantitatea de nutreț combinat granulat consumată de către iepurii birasiali pe parcursul experimentului
- 3.5.2. Componența microbiologică a crotinelor dure a iepurilor birasiali
- 3.5.3. Rezultatele investigațiilor coproovoscopice a dejecțiilor dure a iepurilor birasiali
- 3.5.4. Profilul biochimic al sângelui iepurilor birasiali
- 3.5.5. Unii indicatori morfometrici ai iepurilor birasiali
- 3.5.6. Dinamica masei corporale a iepurilor birasiali
- 3.5.7. Valoarea unor indicatori de abator și randamentul sacrificării iepurilor birasiali
- 3.5.8. Componența microbiologică a conţinutului secțiunilor tractului gastrointestinal a iepurilor birasiali
- 3.5.9. Compoziţia chimică a cărnii iepurilor birasiali
- 3.5.10. Eficienţa economică a utilizării biomasei de S. levoris CNMN-Ac-01 în alimentația iepurilor birasiali
- 3.6. Impactul biomasei de Streptomyces levoris CNMN-Ac-01 asupra microbiotei tractului gastrointestinal, creșterii și dezvoltării iepurilor trirasiali
- 3.6.1. Cantitatea de nutreț combinat granulat consumată de către iepurii trirasiali pe parcursul desfășurării experimentului
- 3.6.2. Componența microbiologică a crotinelor dure a iepurilor trirasiali
- 3.6.3. Rezultatele investigațiilor coproovoscopice a dejecțiilor iepurilor trirasiali
- 3.6.4. Profilul biochimic al sângelui iepurilor trirasiali
- 3.6.5. Dinamica masei corporale a iepurilor trirasiali
- 3.6.6. Valoarea unor indicatori de abator și randamentul sacrificării iepurilor trirasiali
- 3.6.7. Componența microbiologică a conţinutului secțiunilor tractului gastrointestinal a iepurilor trirasiali
- 3.6.8. Compoziția chimică a cărnii iepurilor trirasiali
- 3.6.9. Eficienţa economică a utilizării biomasei de S. levoris CNMN-Ac-01 în alimentația iepurilor trirasiali
- 3.7. Concluzii la capitolul 3
4. IMPACTUL PROBIOTICULUI EM-1® ASUPRA MICROBIOTEI TRACTULUI GASTROINTESTINAL, CREȘTERII ȘI DEZVOLTĂRII IEPURILOR DE RASA MARTINI
- 4.1. Componența microbiologică și biochimică a probioticului EM-1
- 4.2. Componența microbiologică a soluției de lucru a probioticului EM-1® şi a nutreţului combinat granulat
- 4.3. Influența soluției de lucru a probioticului EM-1® asupra prolificității femelelor și mortalității iepurilor nou-născuți
- 4.4. Componența microbiologică și rezultatele investigațiilor coproovoscopice a dejecțiilor de iepure
- 4.5. Componența microbiologică și rezultatele investigațiilor coproovoscopice a conținutului secțiunilor tractului gastrointestinal a iepurilor
- 4.6. Impactul soluției de lucru a probioticului EM-1® asupra valorii indicatorilor hematologici la iepuri
- 4.7. Impactul soluției de lucru a probioticului EM-1® asupra consumului de nutreț și dinamicii masei corporale a iepurilor
- 4.8. Eficienţa economică a utilizării probioticului EM-1® în cunicultură
- 4.9. Concluzii la capitolul 4
CONCLUZII GENERALE ȘI RECOMANDĂRI
BIBLIOGRAFIA
ANEXE
DECLARAŢIA PRIVIND ASUMAREA RĂSPUNDERII
CURICULUM VITAE