|
StatutTeza a fost susţinută pe 15 martie 2007 în CSSşi aprobată de CNAA pe 19 aprilie 2007 Autoreferat![]() TezaCZU C.Z.U.: 541.49 + 546.87 +546.73’56![]() 118 pagini |
Lucrarea este dedicată sintezei şi studiului combinaţiilor heterometalice ale bismutului(III) cu unele metale 3d cu scopul utilizării lor în calitate de materiale сu proprietăţi catalitice, electrice şi biologice sau ca precursori moleculari pentru obţinerea sistemelor oxidice.
Au fost elaborate sau perfecţionate unele metode de obţinere şi efectuată sinteza a 34 compuşi heterometalici noi ai bismutului(III) cu cobalt(II), cobalt(III), cupru(II), oxovanadiu(IV), crom(III) şi liganzi organici bi-, tri- sau polidentaţi.
În baza rezultatelor analizelor elementelor, termogravimetrică şi de difracţie cu raze X, precum şi studiului spectrometric IR şi RMN, a fost determinată compoziţia compuşilor sintetizaţi, iar pentru zece reprezentanţi au fost stabilite şi descrise structurile cristaline.
Utilizând diferite tehnici de difracţie cu raze X pe pulberi, au fost stabilite compoziţiile reziduurilor anorganice obţinute la descompunerea termică a complecşilor heterometalici ai bismutului(III). A fost stabilit, că unele combinaţii complexe din seriile Bi(III)-Cu(II) şi Bi(III)- VO(II) pot fi precursori potriviţi pentru obţinerea sistemelor oxidice mixte corespunzătoare Bi2CuO4 sau Bi4V2O11 şi BiVO4.
Compuşii heterometalici ai bismutului(III) cu cupru(II) şi tiosemicarbazona aldehidei salicilice, la concentraţii 1·10-6 mol/l, posedă efect de inhibare în procesul de dezvoltare a celulelor leucemiei mieloide umane HL-60.
A fost stabilit, că compusul [Cu(H2O)6][Bi(edta)]2·3H2O manifestă activitate catalitică înaltă la descompunerea radiolitică a apei, iar complecşii din seria Co(III)-Bi(III)-dtpa posedă proprietăţi de materiale dielectrice cu rezistenţa specifică mare.
Rezultatele prezentate în lucrare au constituit obiectul a 4 articole ştiinţifice, 16 teze la
diferite conferinţe ştiinţifice locale şi internaţionale şi trei brevete de invenţie.